Gość Agnieszka Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Prawie rok temu usunięto mi pęcherzyk żółciowy metodą laparoskopową. W ostatnim czasie dokuczały mi dolegliwości takie jak: odbijanie się, bóle w prawej stronie jamy brzusznej, uczucie wzdęcia i *ciężkości wątroby*. Lekarz zlecił gastroskopię. Proszę o jej interpretację: Przełyk, linia Z bez zmian. Wpust w inwersi i na wprost wyraźnie niewydolny. Żołądek podatny na insuflację. Błona śluzowa żołądka pokryta żółcią, ale o prawidłowej śluzówce. Odźwiernik sprawny. Opuszka XII-cy i część pozaopuszkowa endoskopowo bez zmian. Za odpowiedź z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2011 Gastroskopia przedstawia typowy obraz świadczący o niewydolności wpustu co powoduje zazwyczaj zarzucanie treści żołądkowej do przełyku oraz także obraz refluksu żółciowego czyli zarzucanie żółci z dwunastnicy do żołądka. Te patologie mogą powodować dolegliwości jakie Pani opisuje. Z wynikiem trzeba skonsultować się z lekarzem, który zalecił tą gastroskopię. On włączy odpowiednie leczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Brygida Fraj. Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Mam cechy przepukliny rozworu przełykowego i podatne na insuflację,jest to bardzo dokuczliwe,w styczniu brałam antybiotyki,jest lepiej,ale co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi