Gość Jakub Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2011 Witam! Wykonałem wczoraj badania w tym próby wątrobowe. Zaniepokoił mnie wynik: Alat -46, Aspat -72. Badania wykonywałem ze względu na towarzyszący mi od jakiegoś czasu ból w prawym podżebrzu. Czy takie wyniki mogą świadczyć o marskości wątroby? Poza tymi wynikami i bólem nie obserwuję żadnych innych symptomów choroby ale niezwykle się boję ,ponieważ swego czasu przyjmowałem spore ilości leków. Wizytę u lekarza mam w najbliższy poniedziałek ale te wyniki nie dają mi spać dlatego proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 Wyniki tylko w niewielkim stopniu przekraczają normy i na pewno nie wskazują raczej na marskość wątroby. Może warto byłoby je ponownie skontrolować po 24 godzinnej diecie lekkostrawnej, bezmięsnej, bez używek i niepotrzebnych leków, 6 godzin przed badaniem na czczo. Takie wyniki wskazują raczej na niewielkiego stopnia podrażnienie wątroby być może przez zażywane leki w przeszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arc007 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2011 Bóle pod prawym żebrem to bóle wątrobowe lub bóle dróg żółćiowych.Dobra rada prosze zrobić sobie USG wątroby może być ona stłuszczona może powiększona a aby zbadać drogi żółćiowe nieinwazyjną metodą jest rezonans magnetyczny i próby tj.GGTP,AP.A marskość ći nie groźi!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi