Skocz do zawartości
eChirurgia.pl
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Gość Mariola

Badania krwi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mariola
Z badań krwi mojego syna (16 lat), wynika, iż ma ciagle zaniżone(od kilku lat) wartości MCV (80fl), MCH (25.7 pg), MCHC (32.2 g/dl). MPV (6.8 fl). Jednocześnie we wzorze krwinek białych :podzielone ma zaniożone(29%), a limfocyty zawyżone(61%). HGB, HCT, RBC i WBC w normie. Raz miał za mało żelaza. Pediatra do tej pory nie podjął żadnego leczenia. Zanim pójdę do lekarza chciałabym zrobić kompleksowe badania krwi. Proszę mi powiedzieć, co powinnam w nich ująć. Myślałam o takim zestawie: morfologia lipidogram glukoza żelazo ferrytyna transferyna ASO czy powinnam mu zrobic równiez badanie witaminy B12, kwasu foliwoego? a może jeszcze coś powinniśmy zbadać? Proszę mi powiedzieć, o czym mogą świadczyć dotychczasowe badania mojego syna?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość haemophilus
Badania witaminy B12 i kw. foliowego nie trzeba robić. Morfologia powinna być pełna z rozmazem ręcznym. MCV jest na dolnej granicy normy, MCHC w normie, a MCH nieznacznie obniżone. Dlatego nie zostało podjęte żadne leczenie. Należy powtórzyć morfologię. Nie ma wskazania do wykonania badania żelaza, ferrytyny i transferyny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość stapler
Najlepiej zrobić wszystkie badania jakie powyżej Pani opisała plus kwas foliowy, wit.B12 oraz rozmaz krwi, ale wykonany metodą ręczną. Dopiero z tymi wynikami jeśli będą nieprawidłowe skonsultować się najlepiej w Poradni Hematologicznej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Karina
witam, właśnie odebrałam wyniki morfologii krwi niestety bez żadnego komentarza... wydaje mi się że mam anemię ale zastanawiam się czy kupować żelazo czy kwas foliowy (mam 24 lata)... Leukocyty 4,6 tys/ul 3,8-10,0 Erytrocyty 4,4 mln/ul 3,7-5,1 Hemoglobina 10,1 g/dl 12,0-16,0 Hematokryt 33 % 37-47 MCV 75 fl 80-99 MCH 23 pg 27-35 MCHC 30,8 g/dl 32,0-37,0 Płytki krwi 277 tys/ul 140-440 Limfocyty 45 % Inne (Eo,Bazo,Mono) 8 % Neutrofile 47 % Limfocyty 2,1 tys/ul Inne (Eo,Bazo,Mono) 0,4 tys/ul Neutrofile 2,17 tys/ul RDW-CV 16 % PDW 13 fl MPV 10,80 fl P-LCR 32 OB 8 MM/H 2-15 z góry dziękuję za pomoc Smile

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość przemek
Chciałem zapytać czy te wyniki badań są prawidłowe ? nieiwem tylko czy wyraźnie odczytam bo pisał lekarz: CRP -ujemny ,OB 14mm, i Segmenty 53,Limfocyty 37 ,Eozynofile 8 ,Monocyty 2 to jest chyba w procentach po daje 100 % reszte juz wiem ze mam dobrze czyli WRB,RBC,HGB ii tak dalej dodam ze mam 33 lata

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×