Gość ewelina Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 W ubiegłym roku miałam badanie usg jamy brzusznej, wykryto u mnie zmiany hipoechegoniczne odpowiadajace naczyniakom. 28 mm i 18 mm. tydzien temu mialam robione TK. oto wynik. Badanie dwufazowe jamy brzusznej warstwami 7 i 5mm. W prawym płacie wątroby widoczne dwa hipodensyjne ogniska o średnicy ok. 15 i 16mm. z wyraźnym brzeżnym wzmocnieniem pokontrastowym obraz sugeruje naczyniaki. Pozostałe narządy miąższowe bez zmian ogniskowych. Powiększonych węzłów chłonnych nie uwidoczniono. Bardzo proszę o odpowiedź zaznaczam że wątroba mnie boli i czuję że mnie rozpycha pod prawym żebrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Tak właśnie przedstawiają się naczyniaki w badaniu TK. Naczyniaki o tak małych rozmiarach nie dają żadnych dolegliwości. Raczej te dolegliwości są dolegliwościami względnymi i trzeba poszukać innego podłoża ich występowania. Do rozważenia jeszcze np. wykonanie gastroskopii celem pogłębienia przyczyn dolegliwości oraz wykonanie rezonansu magnetycznego wyjaśniającego ewidentnie czy w wątrobie to są właśnie naczyniaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi