Gość Ewelina Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Witam, mam 19lat i za soba przebyte 2operacje: w listopadzie trafilam do szpitala w ciezkim stanie (bo we wrzesniu w szpitalu, mimo ostrych boli w prawym luku biodrowym) wypuszczono mnie po 3dniach* podawali l.przeciwbolowe - logiczne, ze bole mina - stwierdzili, ze to nic nie jest i bye do domu, 2tyg leki. W listopadzie w szpitalu, po badaniach stwierdzono u mnie silne stany zapalne w okolicach wyrostka robaczkowego. Mialam: zapalenie wyrostka rob. z PERFORACJA, zapalenie uchylka Meckela i ropien otrzewnej.. Operacja poszla zgodnie z planem, po tyg. wyszlam do domu. Tam tez wszystko bylo ok. Mialam 2kontrole - wszystko dobrze. Zblizaly sie swieta, na ktore mialam wyjechac za granice. Powiedzialam o tym dr chirurg, zastrzezen nie miala. Przyjechawszy na swieta juz w pierwszych dniach zaczelam zle sie czuc. W miejscu blizny po drenie pojawilo sie zaczerwienienie, potem zgrubienie, a nastepnie spore uwypuklenie, ktore strasznie bolalo. Pojechalismy do lekarza na zbadanie. Stwierdzil, ze to ropa sie zebrala i trzeba operowac . Dostalam skierowanie do szpitala. Peklo to samo, wycieklo mnostwo czegos jasnego zielonego, dziwny kolor.. Zoperowano mnie. Wyczyszczono i zastosowano drenaz. Ten ropny płyn nadal ścieka.. trwa to już 2 miesiące. Infekcja ta byla spowodowana tym, ze lekarze przy operacji w Polsce, po wycieciu wyrostka zrobili jak trzeba jakis supel czy cos i on puscil.. zaczelo mi wszystko wyciekac ta dziurka i rozlewac sie wewnatrz. Powiedzcie mi - Jak to mozliwe, ze to puscilo ? Nie rozumiem jak do tego doszlo. Nie znalam takich przypadkow. Czy to bląd lekarza, ktory mnie operowal? Prosze, udzielcie mi odpowiedzi. Dziekuje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Niestety, ale takie powikłania mogą się zdarzać. Nie znam dokładnie opisu technicznego pierwszego zabiegu jaki u Pani był wykonany, aby wyjaśnić przyczynę tego powikłania. Być może jeśli szew był założony na silnie zmienionych zapalnie tkankach w okolicy usuniętego wyrostka (czasami nie ma możliwości, aby zrobić to na tkankach zdrowych) to taki szew może odpaść od patologicznych tkanek z biegiem czasu. To może wywołać wytworzenie się przetoki (perforacji) jelita. To nie błąd lekarski to powikłanie tego typu zabiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewelina Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 O.. a to ciekawe. Dziękuję, że chociaż ktoś mi wyjaśnił co mogło się stać.. i jak to możliwe. A pierwszy zabieg to było wycięcie wyrostka z perforacją, wycięcie uchyłka Meckela (zapalenie) i ropień otrzewnej* drenaż. Teraz jest Pan w stanie wyjaśnić przyczynę tego powikłania? Nie było przyjemne jechać miło spędzić czas, odpocząć, a zamiast tego wylądować w szpitalu w dziwnym stanie, przez który nic nie jadłam, miałam gorączkę i ogólnie źle się czułam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Przyczynę prawdopodobną opisałem powyżej i tak zapewne się stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewelina Opublikowano 22 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 A co np z kosztami mojego leczenia: Nie posiadałam karty EKUZ z NFZ, jestem ubezpieczona (członek rodzinay pracującego). Łączny koszt leczenia to kolosalna dla mnie suma [jestem uczennicą jeszcze, utrzymuje mnie mama], dlatego kilka tys €* nadal jestem winna Francji. Zaznaczę - pisałam już o tym - nie jechałam na leczenie, to było nagłe zachorowanie. Czytałam coś o zwrocie kosztów leczenia nawet gdy nie posiadało się tej karty. Mogę się o to ubiegać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi