Gość Edyta Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Witam Pana Doktora. Dziś wieczór ubierając się przed lustrem zauważyłam krwiaka na brzuchu zlokalizowanego na bliźnie pooperacyjnej ostrego wyrostka(mniej więcej na 1/3 jej długości, o średnicy ok 1cm). Proszę o poradę czy jest się czym martwić, czy coś mi może zagrażać. O tyle duże jest moje zaskoczenie, że operacja miała miejsce z początkiem 2006roku (5lat temu). Blizna jest dość szeroka-pionowa(szwy były rozcinane gdyż 2tyg po operacji doszło u mnie do ropienia i chirurg wówczas rozcioł szycie, rana po wyczyszczeniu goiła się już tylko ze *suchymi szwami*-plasterkami. Jestem obecnie rok po moim trzecim porodzie(naturalnymi siłami). Od jakiegoś czasu (albo nawet co jakiś czas) czuje klucie w okolicy blizny(wewnątrz). Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 To raczej nic niepokojącego. Taki niewielki krwiak może nawet powstać w skutek nadwyrężenia mięśni w okolicy blizny pooperacyjnej. Powinien wchłonąć się samoistnie w przeciągu tygodnia do dwóch. Można przyspieszyć ten proces przez zastosowanie żelów z dodatkiem heparyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi