Gość arkadiusz Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Witam wszystkich 22.02 zlamalem kosc ramienia [http://www.fotka.pl/profil/archibald2222/albumy/1,Ja/66758194,?authkey=2ec4d33994187e01d23fa7bf21a2a5ac] wstawili mi plytke i 6 srub. przy operacji uszkodzili mi nerw promieniowy niestety!! jestem juz 10 dzien po operacji i reke na ramieniu mam nadal twarda i opuchnieta czy to dlugo tak potrwa jeszcze? w nadgarstku nie mam wladania i w palcach tylko troszeczke moge zginac. pytanie ile kosc sie zrasta jak jest skrecona srubami? czy moge juz cos cwiczyc reke w zginaniu w lokciu czy zawczesnie jeszcze? i kiedy bede mogl zaczac rehabilitacje na dlon i reke? ile bedzie to trwac zanim zaczne ruszac cos nadgarstkiem? z gory dziekujhe za pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 czy to dlugo tak potrwa jeszcze? - niestety, ale z reguły to bardzo długo trwa, nawet czasami kilka miesięcy pytanie ile kosc sie zrasta jak jest skrecona srubami? - około 6-8 tygodni czy moge juz cos cwiczyc reke w zginaniu w lokciu czy zawczesnie jeszcze? - raczej już bierne ćwiczenia można wykonywać, ale o tym powinien zadecydować lekarz rehabilitant i kiedy bede mogl zaczac rehabilitacje na dlon i reke? - o tym musi także zdecydować lekarz rehabilitacji włącznie z ortopedą ile bedzie to trwac zanim zaczne ruszac cos nadgarstkiem? - w przeciągu kilku tygodni powinna powoli wracać ruchomość nadgarstka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 dziekuje serdecznie za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość agata Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 hej ja mam podobna sytuacje ,mialam otwarte zlamanie trzonu kosci ramiennej wraz z porazeniem nerwu promieniowego mam wstawione 6 srub i plytke metalowa,po zabiegu nie moglam poruszac palcami jakos z 2-3 tyg ale spokojne pruboj sciskac pileczke czy cos podobnego ,ale najgorsze bedzie po 6 tyg jak nie bedziesz mogl rosprostowac reki w łokciu to jest bol wlasnie ja to teraz przezywam,ortopeda powiedzial ,ze jak nie zaczne cwiczyc to zgienta reka juz mi tak zostanie...zycze szybkiego powrotu do zdrowia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Opublikowano 1 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Mam podobną sytuację, tj złamanie kości ramiennej i zespolenie jej za pomocą 5 śrób bez płytki oraz uszkodzenie nerwu promieniowego. Właśnie minął 7 tydzień od zespolenia. Do pełneggo wyprostowania ręki w łokciu brakuję może z 5 stopni, podobnie do pełnego zgięcia. Nerw promieniowy nadal nie działa, choć od 6 tygodnia pojawiły się od czasu do czasu mrowienia oraz kłucia w palcach. Zażywane leki: witamina B1, B6 oraz nivalin w zastrzykach. Rehabilitacja stawu łokciowego: wyprostowywanie ręki z obciążeniem, do momentu oporu i lekkego bólu (nic na siłę), oraz zginanie. Efekty dość widoczne już po tygodniu. Rehabilitacja nerwu mięśni zginania grzbietowego nadgarstka oraz unoszenia palców: zgniatanie piłeczki lub innych miękkich przedmiotów, bierne ćwiczenia w wszytkich możliwych kierunkach ruchu oraz utrzymywanie jak najczęściej nadgarstka oraz palców w pozycji wyprostowanej. Efektów narazie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 miałem 10 lat temu złamanie kości ramiennej (w połowie długości) z porażeniem nerwu promieniowego. podczas opercji włozono mi na całe życie pręt w miejsce szpiku, gips nosiłem prawie 4 miesiące. zdjeto mi go tylko z powodu zaniku mieśni i zagrożenia powstania stałego przykurczu w stawie łokciowym. paraliż prostownika nadgarstaka ustapił po jakichś 2 miesiacach od zdjęcia gipsu, natomiast palców jakiś miesiąc pózniej. przyjmowałem witaminy z z grupy b, jakis lek oraz zastrzyki z czrwona witaminą:) po zdjeciu gipsu miałem ogromny przykurcz praktycznie reka przez kilka tygodni ruszala sie tylko o kilka stopni. potem długa rehabilitacja i po jakims roku zostały blizny i bóle na zmiane pogody. po jakims casie nawet to ustapiło i dzis praktycznie nie odczuwam zadnych dolegliwości. na pamiatke mam zgrabna blizne przez cale ramie i znaczek po dwóch szwach na barku. Takze głowa do góry:) lekarze straszyli mnie kalectwem ale wszystko skończyło sie pozytywnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maja Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Mam podobny problem. 2 tyg temu złamałam trzon kości promieniowej. Założono mi gips i kazano przyjść do kontroli po tygodniu.Czułam że coś jest nie tak, ręka chrupała przy każdym ruchu. Poszłam 2 dni później do szpitala ale kazali czekać, poszłam prywatnie lekarz pokazał mi jak nosić temblak i zaproponował ortezę. Po tygodniu na kontrolnym rtg wyszło że złamanie przemieszcza się i konieczna jest szybka operacja. Zgłosiłam się na oddział wyznaczono mi operację za tydzień. Dowiedziałam się że w moim przypadku temblak spowodował przemieszczenie a ręka powinna być zawieszona tylko za nadgarstek a łokiec powinie swobodnie opadać. Jeśli się uda naprostować trzon uniknę operacji. Kto ma więc rację, jestem przerażona. Każdy mówi co innego. Bardzo boję się operacji bo w moim przypadku też istnieje ryzyko uszkodzenia nerwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Angelika Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Witam. Jakie wykonuje się ćwiczenia krok po kroku przy porażeniu nerwu promieniowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magda Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Jestem po reoperacji zespolenia kości ramiennej płytką i 7 wkrętami ze względu na brak zrostu. Lekarz w szpitalu na obchodzie stwierdził że zespolenie jest stabilne i mogę od zaraz ruszać ręką w pełnym zakresie, lekarz wypisujacy mnie ze szpitala stwierdził że zespolenie jest mało stabilne i założył mi longetę gipsową na okres jeszcze 4 tygodni, długość longety od ramienia po nadgarstek. Lekarz do którego chodzę prywatnieobejrzał rtg i zalecił wyciąganie ręki z longety i ostrożne ćwiczenia łokcia i nadgarstka ! Kto ma rację? Jak było w waszym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi