Gość Mati Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Witam . Mam bardzo poważne zmartwienie. Mianowicie od jakiegoś czasu boli mnie kolano. Zgłosiłem się do ortopedy , a ten wysłał mnie na badania USG kolana. Byłem dzisiaj na tym badaniu i chyba nie wyszło dobrze.. podejrzewam że bardzo fatalnie, a Pan doktor z radiodiagnostyki nie był za bardzo rozmowny. Kazał mi sie jak najszybciej zgłosić do specjalisty, a jak si ę orientowałem ten przyjmnie mnie fopiero w przyszły czwartek.. Mam opis dzisiejszego badania, czy ktoś mógł by mi powiedzieć coś o moim przypadku, o leczeniu, jego sposobie i długości rehabilitacji?? Oto treść opisu badania: Badanie USG: stawu kolanowego prawego Pacjent mężczyzna lat 24 Opis: Pogrubiały przyczep piszczelowy więzadła rzepki z wysiękiem rozwarstwiającym przyczep piszczelowy gr. około 2 mm oraz masywnym zwapieniem typu I dł ok. 10 mm. Widoczne liczne drobne zwapnienia typu II w okolicy wiązadła rzepki oraz w okolicy przyczepu. Pogrubiała błona maziowa okołołąkotkowa w zachyłku przyśrodkowym oraz bocznym. Gęsty wysięk oraz przerośnięty kompleks maziówkowo-tłuszczowy w kaletce podrzepkowej głębokiej. Łąkotka przyśrodkowa niejednorodna w rogu przednim rozwarstwienie dł. ok. 4x1mm. Łąkotka boczna bez cech uszkodzenia. Chondromalacja chrząstki szklistej II stopnia w obrębie kłykcia przyśrodkowego oraz bocznego kości udowej. W dole podkolanowym torbiel z cechami łączności ze stawem o wym. 48x14 mm. Objaw uciskowy ujemny. Obraz pozostałych wiązadeł bez cech patologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi