Gość Waldi Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Witam. mam 33 lata. Ostatnio zrobiłem sobie Usg jamy brzusznej.Wynik mnie przeraził, ponieważ nie mam pojechcia o co w nim chodzi. W opisie było napisane: watroba powiekszona do 17 cm w lini środkowoobojczykowej prawej o wzmożonej echogeniczności miąższu, bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy echoujemny bez złogów. Przewód żółciowy współny, żyła wrotna, żyły wątrobowe nie poszerzone. Trzustka, śledziona, bez zastoju i bez złogów. Czasami czuje w prawym boku jak by mi żebra coś wyciskało. 2 tygodnie wczesniej robiłem badanie krwi, cholesterol w normie próby watrobowe też. Mam pytanie jaki jest stan tych narzadów, czy powinienem sie tymi wynikami przejmować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość axdek Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Martwi mnie u pana powiększona wątroba poza tym jest ok radze udać się do lekarza i kontrolować.czy pan pije? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość waldi Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Witam. Nie pije alkocholu i jestem na diecie od września 2010. Mam pytanie jaka jest norma powiekszenia watroby, czy te moje *do 17 cm*, czy to jest dużo? dziekuje za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgorzata Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Podczas badania usg,lekarz poinformował mnie o dużej wątrobie,która zajmuje połowę mojego brzucha(no a on jest nie taki mały,do szczupłych nie należę) W wyniku usg mam napisane.... Wątroba powiększona o podwyższonych echach miąższu. Stan po cholecystomi. PŻW wąski. Reszta bez zmian. Czy mogę uzyskać informacji na te temat i jakie są przyczyny? Czy czeka mnie jakieś leczenie...lub dalsze badanie? Proszę o odpowiedż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi