Gość Jolanta Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Bóle krzyżowo biodrowe przy podwyższonym poziomie erytrocytów świeżych w moczu W związku z bólami krzyżowo-biodrowymi i stawu barkowego lekarz dał mi skierowanie na różne badania i przepisał tabletki Dicloberl retard, które zażywała tylko 7 dni, ponieważ miałam po nich silne bóle brzucha. Po kuracji zrobiłam 2 tygodniową przerwę i zrobiłam badania, zalecone przez lekarza. Jedne z nich dzisiaj odebrałam, a dokładnie morfologie i badanie moczu. Ogólnie wszystko w normie tylko w morfologii nieznaczne różnice odbiegające od normy w NEUT %-42,2 A NORMA MIN. TO45, LYMPH%-47,6 A NORMA MAX. TO45. Niepokoi mnie jednakże wynik z badania osadu w moczu, w którym pojawiły się erytrocyty świeże 6-12 w polu widzenia i pojedyncze bakterie w preparacie reszta wskaźników jest w porządku. Czy na podstawie tych badań można stwierdzić ,że moje bóle nie są związane z jakimś zapaleniem stawów tylko ze zmianami w nerkach lub pęcherzu? Zapomniałam dodać jeszcze, że mam też OB podwyższone na 15. Dziękuję, pozdrawiam i czekam na odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Taki wynik badania ogólnego moczu z podwyższoną zawartością świeżych erytrocytów (po wykluczeniu miesiączkowego tła) może świadczyć o schodzeniu z dróg moczowych złogów. Radziłbym w takim przypadku jeszcze skonsultować się z urologiem, wykonać USG układu moczowego. Oczywiście o tym wszystkim powinien zadecydować urolog. Takie bóle właśnie mogą być związane z patologią w zakresie dróg moczowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jolanta Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Myślałam, że miesiączka nie ma nic wspólnego z świeżą krwią w moczu. Byłam 3 dni po miesiączce, czyli to może być tylko związane z krwią miesiączkową? Może wykonać jeszcze raz badanie moczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Tak, radziłbym powtórzyć badanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi