Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Bóle krzyżowo biodrowe przy podwyższonym poziomie erytrocytów świeżych

Gość Jolanta

Rekomendowane odpowiedzi

Bóle krzyżowo biodrowe przy podwyższonym poziomie erytrocytów świeżych w moczu W związku z bólami krzyżowo-biodrowymi i stawu barkowego lekarz dał mi skierowanie na różne badania i przepisał tabletki Dicloberl retard, które zażywała tylko 7 dni, ponieważ miałam po nich silne bóle brzucha. Po kuracji zrobiłam 2 tygodniową przerwę i zrobiłam badania, zalecone przez lekarza. Jedne z nich dzisiaj odebrałam, a dokładnie morfologie i badanie moczu. Ogólnie wszystko w normie tylko w morfologii nieznaczne różnice odbiegające od normy w NEUT %-42,2 A NORMA MIN. TO45, LYMPH%-47,6 A NORMA MAX. TO45. Niepokoi mnie jednakże wynik z badania osadu w moczu, w którym pojawiły się erytrocyty świeże 6-12 w polu widzenia i pojedyncze bakterie w preparacie reszta wskaźników jest w porządku. Czy na podstawie tych badań można stwierdzić ,że moje bóle nie są związane z jakimś zapaleniem stawów tylko ze zmianami w nerkach lub pęcherzu? Zapomniałam dodać jeszcze, że mam też OB podwyższone na 15. Dziękuję, pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

Taki wynik badania ogólnego moczu z podwyższoną zawartością świeżych erytrocytów (po wykluczeniu miesiączkowego tła) może świadczyć o schodzeniu z dróg moczowych złogów. Radziłbym w takim przypadku jeszcze skonsultować się z urologiem, wykonać USG układu moczowego. Oczywiście o tym wszystkim powinien zadecydować urolog. Takie bóle właśnie mogą być związane z patologią w zakresie dróg moczowych.

Myślałam, że miesiączka nie ma nic wspólnego z świeżą krwią w moczu. Byłam 3 dni po miesiączce, czyli to może być tylko związane z krwią miesiączkową? Może wykonać jeszcze raz badanie moczu?