Gość Alina Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Szanowny Panie Doktorze W badaniu hist.był zapis: W odległości 2cm od brodawki guz 3x2,5cm. Czy to oznacza zabrodawkową lokalizację guza? To było w wyniku badania materiału operacyjnego.Leczenie mojego raka naciekowego rozpoczęto z prawie 10 miesięcznym opóżnieniem ponieważ radiolog opisujący bad.mammograficzne nie raczył dostrzec ,,zmian podejrzanych*.Przeprowadzona została mastektomia radykalna zmodyfikowana z limfadenectomią pachy-węzeł wart. był dodatni.Zajęty okazał się także jeszcze jeden poj.węzeł w II piętrze.Czy przy leczenie było podjęte bez tego opóżnienia tj.9.5miesiąca wcześniej ,że operacja oszczędzająca byłaby możliwa.Dodam ,ze recetory estrogenne i progesterenowe dodatnie,oraz nadekspresja Her 2.Stopień zaawansowania G2 Bloom2.Czy można określić w przybliżeniu o ile mógł byc mniejszy guz? Bardzo proszę o odpowiedz,serdecznie poozdrawiam i dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Niestety, ale nie ma takich możliwości teoretycznych ani praktycznych, aby ocenić jaka byłaby wielkość guza około 9 miesięcy temu. G2 oznacza średniego stopnia możliwości podziału komórek nowotworowych, dlatego szybkość wzrostu jest raczej niezbyt silna. Trzeba wiedzieć, że nawet jeśliby guz byłby znacznie mniejszy to i tak lokalizacja jego czyli pod brodawką sutka, w samym centrum sutka dyskwalifikuje go z leczenia oszczędzającego (złe wyniki kosmetyczne po tego typu zabiegu, zniekształcające całkowicie sutek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Alina Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Dziękuję za tę odpowiedż,Ale nastąpiło chyba jakieś nieporozumienie. W badaniu histopat.materiału operacyjnego nie było zapisu ,ze jest to lokalizacja zabrodawkowa. Był zapis:wodległości 2cm od brodawki guz 3x2.5 cm.W związku z tym zapisem zadałam Panu pytanie czy to jest lokalizacja zabrodawkowa ?Drugie pytanie dotyczy wpływu receptora HEr2+++ na szybkość podziału,ponieważ słyszałam że ma on wpływ na tempo wzrostu guza. Jeśli zaś chodzi o operacje oszczędzające w przypadku guza zabrodawkowego to znam przykłady i mam na to dowody ,żetakie operacje są wykonywane ,ważna jest jednak wielkość zmiany.Panie doktorze,czy mój guz był zlokalizowany zabrodawkowo jeśli w wyniku biopsji nie było takiego terminnu? Proszę o skrupulatną i uczciwą odpowiedz.Dziękuję i pozdrawiam Pana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Zapis:w odległości 2cm od brodawki guz 3x2.5 cm nie wskazuje jednoznacznie, że jest to lokalizacja dokładnie zabrodawkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi