Gość Aneta Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Witam Jestem po dwóch ciążach, pierwsza zakończona porodem naturalnym w 2006 roku, druga cesarskim cięciem w czerwcu 2010 roku. Prawdopodobnie mam przepuklinę brzuszną (kresy białej) dość dużą szerokości 4-5 palców. Proszę o poradę jaką metodą powinnam ją zoperować, jakiej siatki użyć, czy możliwe jest także w czasie jednej operacji usunięcie fałdu skórnego pozostałego po ciążach, jak będzie przebiegała ewentualnie linia cięcia w operacji tej przepukliny, gdzie i u kogo najlepiej wykonać zabieg w woj. łódzkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 15 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 jaką metodą powinnam ją zoperować, - co do metody musi o niej zadecydować chirurg po bezpośrednim badaniu, mnie trudno odpowiadać na takie pytanie właśnie bez badania jakiej siatki użyć, - możliwe, że nie ma konieczności wszywania siatki, także o tym musi zadecydować chirurg, czasem decyduje o tym już w trakcie samego zabiegu czy możliwe jest także w czasie jednej operacji usunięcie fałdu skórnego pozostałego po ciążach, - tak, mozliwe jak będzie przebiegała ewentualnie linia cięcia w operacji tej przepukliny, - z reguły nad przepukliną w linii pośrodkowej ciała gdzie i u kogo najlepiej wykonać zabieg w woj. łódzkim - niestety nie pochodzę z tych rejonów i nie doradzę, gdzie najlepiej taki zabieg wykonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ala Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Witam, ponieważ miałam podobny problem, postanowiłam dopisać wątek do Pani listu. W moim przypadku przepuklina obejmowała cały obszar brzucha (od pępka w górę). Lekarze nie założyli siatki, ale decyzję o tym podjęli w trakcie operacji. Szycie naprawdę jest solidne i jestem zapewniana, że nic się nie powinno dziać. Mogę jedynie poradzić, aby ze względu na wygląd brzucha, udała się Pani do doświadczonego chirurga plastyka. Jak Pani wie, w wyniku zszycia mięśni, pozostaje spory nadmiar skóry na brzuchu, która w moim przypadku tworzyła nieestetyczną fałdę na brzuchu (z góry na dół), w dodatku utworzył się dokuczliwy bliznowiec. Nie dawno musiałam więc przejść kolejną operację (refundowaną przez NFZ!), podczas której miałam także usunięty nadmiar skóry wzdłuż blizny. Teraz wszystko wygląda o wiele lepiej, nie ma pofałdowań na skórze, blizna jest o wiele mniejsza - widać ręce plastyka :) Niestety mieszkam w województwie lubelskim. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi