Gość Maciej Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Jest to wynik mojego MR kolana prawego. *W obrebie lakotki przyśrodkowej głównie w jej rogu tylnym widoczne zmiany przeciążeniowe. Łąkotka boczna o prawidłowych sygnałach. Więzadło przednie krzyżowe o nieregularncyh zarysach, pogrubiałe z podwyższonymi sygnałami - uszkodzenie bez cech przerwania ciągłości. Więzadło krzyżowe tylne o prawidłowych sygnałach. Więzadła poboczne piszczelowe i strzałkowe prawidłowe. Więzadło właściwe rzepki oraz ścięgno mięśnia czworogłowego uda prawidłowe. Obrzęk kłykci kości piszczelowej oraz udowej głównie kłykcia bocznego. Niewielka ilość płynu w obrębie jamy stawowej. Odcinkowe pogrubienie i niejednorodne sygnały istoty korowej kości udowej w jej części tylnej przyśrodkowo około 4 cm od chrząstki wzrostowej na widocznej w badaniu długosci ok. 11 mm. Wnioski: Uszkodzenie więzadła krzyżowego przedniego.* Prosze w takim razie o stwierdzenia jakie leczenie w tym przypadku bedzie potrzebne.Dodam tylko ze cos zablokowalo mi kolano ze nie moge go wyprostowac do konca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 *uszkodzenie bez cech przerwania ciągłości.* Nie jest źle. Prawdopodobnie nie będzie potrzebna operacja. Jeżeli jest świeżo po urazie to nic dziwnego że nie możesz wyprostować czy zgiąć do końca kolana. Sam mam uraz kolana niestety z przerwaniem ciągłości i chyba będzie konieczna operacja jeżeli będę chciał uprawiać sport. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi