Gość Kasia Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Witam! Jakiś rok temu gdy jeździłam na snowboardzie upadłam na kolano, od czasu do czasu bolało mnie. Od pół roku ból nasilił się i występuje podczas chodzenia, a zwłaszcza wychodzenia po schodach. Jest to ból po wewnętrznej stronie lewego kolana. Miałam rehabilitacje, które nie przyniosły rezultatu. Badanie radiologiczne nic nie wykazało tak jak badanie usg. Lekarz ortopeda podejrzewał uszkodzenie więzadła jednak badanie MRI nie wykazało tego. Opis* W stawie kolanowym lewym prawidłowa ilość płynu. grubość i sygnał chrząstki oraz sygnał kości prawidłowe. Aparat torebkowo-więzadłowy i mięśniowo-ścięgnisty oraz łękotki bez uchwytnych cech uszkodzenia. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Dodam że ortopeda sugerował, że gdy w badaniu MRI nic nie wyjdzie to kolano będzie leczone operacyjnie. chciała bym wiedzieć na czym ono polega i czy wyjaśni mój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Brek Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Po pierwsze zrezygnuj ze snowboardu ,bo może Pani zostać kaleką do końca życia poprzez głupi upadek.Po drugie nie jest to naciągnięcie ścięgna.Po trzecie to ból związany z mocnym uderzeniem kolana o podłoże. Jeżeli nie będzie Pani stosowała maść Arcanel to będzie operacja,Stosuj ją przez 2 tygodnie i wszystko wróci do normy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kasia Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Maść tą stosowałam przez dwa miesiące ale nic nie pomogło. Trwa to już około roku. Rehabilitacje też nic nie dały, powiedziano mi tylko że kolano jest lekko opuchnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Brek Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Czyli: W leczeniu stosuje się też fizjoterapię, a dokładniej stosowanie stabilizatorów na kolano oraz wzmacnia się mięsień czworogłowy uda. W razie bólu można przyjmować paracetamol lub niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) To na pewno pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Brek Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Leki przeciwzapalne:tabletki Naproxem bierz rano i wieczorem.Stosuj tez maść naproxen 3 razy dziennie,rano,po południu i wieczór. Po 2 tygodniach możesz ćwiczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kasia Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Lekarz ortopeda stwierdził że kolano jest stabilne więc nie potrzebny stabilizator, zażywałam różne środki przeciwbólowe, które i tak nie pomagają. Dodam że gdy dużo chodzę ból jest aż tak silny że promieniuje do uda. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kasia Opublikowano 7 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Mam skoliozę lewo boczną (co z tym związane przesunięta miednice i troszkę krótszą lewą nogę) czy to ma jakiś wpływ? np* ucisk na kolano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi