Gość Mariusz28 Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Mam 28 lat i w zeszłym roku przeszedłem 2 krotne OZT żółciopochodnego 2 krotnie leczone ECPW. Po wykonaniu powyższych zabiegów podjęto decyzję o usunięciu pęcherzyka żółciowego metodą laparoskopową. Wszystko rozegrało się na przestrzeni 3 miesięcy (od pierwszego OZT do usunięcia woreczka). Na dzień dzisiejszy minął już rok od usunięcia woreczka, bilirubina całkowita oscyluje na poziomie od 2 do 4mg%. Po szeregu szczegółowych i dodatkowych badań stwierdzono że jest to tzw. Zespół Gilberta. Jeżeli chodzi o dietę odżywiam się już normalnie (oczywiście unikając tłustych potraw oraz żółciopędnych). Oczywiście od początku choroby nie spożywam alkoholu. Pytanie czy mogę spożywać już alkohol, oczywiście w rozsądnych ilościach, czy są ku temu jakieś przeciwwskazania? Słyszałem np. że *totalnym zabójstwem* dla trzustki jest piwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Alkohol w rozsądnych ilościach nie jest przeciwwskazany skoro zapalenia trzustki były pochodzenia żółciowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi