Gość Daniel Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Witam.Trzy tygodnie temu złamałem nogę w kostce stając na czubku buta-całym ciałem na jedną nogę i wykręcając stopę śródstopiem równolegle do podłoża.Na zdjęciu RTG widać rysę ok.0,5 cm.Na pogotowiu założono opatrunek gipsowy na 4 tyg. ,ale nie zapisano leków przeciwzakrzepowych.Wszędzie czytam, że tekie są zalecane.Moje pytanie:na ile poważne jest ryzyko zatoru, czy natychmiast pozbyć się gipsu?Jakie są symptomy?(nie mam ubezpieczenia zdrowotnego)Staram się codziennie zażywać pół Polopiryny.Mam spuchnięte śródstopie,zwiotczałe mięśnie łydki i przy zmianie pozycji czasem skurcze.Drugie:noga jescze trochę boli*Czy 4 tyg. gipsu to nie za mało?Czy 3 tygodnie po zdjęciu gipsu mogę biegać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Moje pytanie:na ile poważne jest ryzyko zatoru, czy natychmiast pozbyć się gipsu? - ryzyko jest duże i nie należy pozbywać się gipsu tylko natychmiast włączyć zabezpieczająco heparyny drobnocząsteczkowe Jakie są symptomy?(nie mam ubezpieczenia zdrowotnego) - ból, obrzęk, zaczerwienienie, bolesność, zwiększone ucieplenie kończyny, powikłaniem może być zator płucny Drugie:noga jescze trochę boli*Czy 4 tyg. gipsu to nie za mało?Czy 3 tygodnie po zdjęciu gipsu mogę biegać? - gips zakłada się z reguły na 4-6 tygodni, po zdjęciu gipsu wykonuje się zdjęcie RTG kontrolne i decyzję w sprawie dalszego postępowania dokonuje się na podstawie zdjęcia kontrolnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Daniel Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Dziękuje za odpowiedz.Dodam aktualne wyniki badania krwi:Hemoglobina-15,9 Płytki-220 Cholesterol całk.-240 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi