Gość Ziuta Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Witam, mam pytanie jakie będzie leczenie gdy jestem po amputacji piersi i po pięciu latach okazało się w wynikach, że prawdopodobnie są przeżuty do wątroby? Moje wyniki - TK, USG jamy brzusznej, RTG klatki i markery: wątroba niepowiększona, na granicy segmentu 4a, 4 oraz segmentu 1 wątroby owalna zmiana ogniskowa nieznacznie hypodensyjna przed kontrastem 65x45 mm, po kontraście nieznacznie wzmocniona. Prawdopodobnie typu meta. Podobna zmiana w segm. 4a przylega do przedniej części opisanej powyżej - 14mm, i w segmencie 2 zmiana o podobnym charakterze - 11 mm. W segmencie 7 torbiel - 15 mm. Poza tym wątroba bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy bez zmian ogniskowych, drogi żółciowe wewnątrz i zewnątrzwątrobowe niweposzeżone, trzustka, śledziona, nadnercza niepowiększone. Nerki o prawidłowej budowie i położeniu z dwoma torbielami korowymi 11mm i 10mm. Poza tym nerki bez zmian ogniskowych UKM i moczowody nieposzerzone, wydzielanie po kontraście w obu nerkach prawidłowe, jednoczasowe. Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych. Nadprzeponowe segmenty płuc bez patologii. RTG klatki piersiowej - płuca i cień sercowo - naczyniowy w badaniu bez zmian. W objętych badaniem częściach kostnych nie uwidoczniono zmian. Markery - AFP 3,94 ng/ml, CEA 2,90 ng/ml. Proszę o odpowiedż i radę. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BEATA Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 mysle ze musisz szybko zbadac te zmiany na watrobie.moze sa to przezuty a to nie wrozy nic dobrego.ja mam goza na nerce i tez ciagle zyje w strachu.teraz nawala mnie cos pod lopatka piecze i boli.ide na badania zeby wykluczyc przezuty np na pluca robie tez badania kregoslupa.tak ze nie zaniedbuj i nie sugeruj sie tym co tu pisza tylko zasowj do dobrego specjalisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi