Gość Kasia z Opola Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Panie doktorze,mam pytanie.Czy zrosty w jamie brzusznej (nidroznosc jelit)robia sie tylko po rozlanym zapaleniu otrzewnej czy tez po innych operacjach gdzie otwierana jest jama brzuszna a nie ma zapalenia otrzewnej?Do jakiego okresu po operacji robia sie najbardziej?Czy w pozniejszym czasie po operacji zdarza sie to rzadziej?Bardzo mnie to interesuj,jestem 7 tygodni po usunieciu wyrostka z rozlanym zapaleniem otrzewnej.Czy USG moze to wykazac.Dziekuje za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Dobrze wykonane usg pokaże zrosty. W zasadzie zrosty tworzą się zarówno po operacjach, jaki i zapaleniu ptrzewnej. Wydaje mi się, że do 6 miesięcy istnieje prawdopodobieństwo ich powstania. Oczywiście istnieją indywidualne różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi