Gość tmp Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Mam 18 lat. Od pewnego czasu wyczuwam po prawej stronie nad jądrem małą płaską kulkę. Wydaje mi się, że to najądrze bo wygląda to tak jakby było połączone z jądrem jakąś błonką. Powrózek nasienny wydaje się nieco poszerzony. Po lewym boku prawego jądra przebiega grubsza niebolesna żyła. Podczas badania jąder nie odczuwam bólu, natomiast w ciągu dnia odczuwam ćmiący ból promieniujący z tego miejsca do prawej nogi. Czy ból ten może być spowodowany nadmiernym badaniem jąder (czasami 2 razy dziennie). Jako niemowlę miałem wodniaka prawego jądra, który został profesjonalnie usunięty. Co może mi dolegać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Bez bezpośredniego badania trudno mi określić co to może być. Może to rzeczywiście tylko tak zbudowane najądrze, może drobna torbiel najądrza, może zwłókniały żylak powrózka nasiennego, może przyczepek najądrza. Aby dokładnie stwierdzić co to jest należałoby w tej sprawie skonsultować się z urologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tmp Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Po dokładniejszym przebadaniu się doszedłem do wniosku, że ta *kulka* to najprawdopodobniej większe najądrze, niż w przypadku lewym. Wyczam wyraźnie powiększony powrózek nasienny. Właśnie z tego miejsca promieniuje ten ćmiący ból. Na jądrach nie zaobserwowałem żadnych zmian (prócz usytuowanych koło niego żył). Zanim udam się do urologa, chciałbym się dowiedzieć co może być przyczyną takiego stanu? Czy to poważne schorzenie? Co mogę zrobić w celu zmniejszenia się powrózka (jakie leki się stosuje w takim przypadku). Bardzo proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 chciałbym się dowiedzieć co może być przyczyną takiego stanu? - może to jakaś drobna torbiel najądrza Czy to poważne schorzenie? - z reguły nie są to poważne schorzenia Co mogę zrobić w celu zmniejszenia się powrózka (jakie leki się stosuje w takim przypadku) - najpierw trzeba stwierdzić co jest powodem tego pogrubienia, może to np. żylaki powrózka nasiennego, najpierw trzeba stwierdzić przyczynę, a potem zalecić odpowiednie np.leki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi