Gość Krzysztof Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Witam serdecznie 10 października tego roku miałem przeprowadzone badania aktywności enzymów wątrobowych ( parametry AlAT, AspAT, bilirubina, fosfataza alkaliczna w surowicy). Miałem podwyższony AlAt (47,2 przy normie 40), reszta parametrów w normie. Moje pytanie - jak skutecznie zmniejszyć tą nadmiarową aktywność? Mam 20 lat, jestem dość otyły. Jeżeli chodzi o alkohol to w wakacje to troche sobie pozwalałem, ale od czasów badań nie miałem alkoholu w ustach. Prosze o szybką odpowiedź i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 To bardzo niewielkie przekroczenie normy. Proszę wykonać badanie kontrolne, ale po 24 godzinnej diecie lekkostrawnej, bezmięsnej, beztłuszczowej, bez używek i niepotrzebnych leków, przed samym badaniem trzeba być 6 godzin na czczo. Zobaczy Pan aktywność enzymu powinna wrócić do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi