Gość Agnieszka Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Moja 4-letnia córka biegnąc, upadła na kant stołu, wskutek czego rozcięła głęboko policzek na wysokości kości jarzmowej pod oczodołem. Szerokość rany była niewielka ok 1 do 1.5 centymetra. Lekarz ogólny założył córce szwy zewnętrzne tzw Steri-Strip, które 3 razy zmieniałam ze względu na krwawienie. Dzisiaj rana się już zabliźniła , ale niepokoi mnie zgrubienie rany w górnej części od zrośnięcia ,tak jak i utrzymujące się miesiąc podbite oko . Czy powodem może być uszkodzenie kości jarzmowej?Czy córka powinna zrobić zdjęcie rentgenowskie , pomimo iż lekarz mi go nie zlecił?Chciałabym także dowiedzieć się jak pielęgnować tę bliznę. Do teraz smarowałam ją maścią Alantan, polecono mi też Contractubex , który zakupiłam, ale jeszcze nie stosowałam.Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Czy powodem może być uszkodzenie kości jarzmowej? - trudno mi określic bez bezpośredniego badania, jesli córka nie ma silnych dolegliwości bólowych w tym miejscu to raczej złamanie kości jest wykluczone, może to jeszcze wchłaniający się krwiak, można zastosować żele z heparyną, w razie jednak wątpliwości proszę ponownie z tym problemem udać się do lekarza bezpośrednio (do rozważenia rzeczywiście RTG czaszki) Czy córka powinna zrobić zdjęcie rentgenowskie , pomimo iż lekarz mi go nie zlecił? - do roważenia, ale o tym musi zadecydować lekarz po bezpośrednim badaniu Chciałabym także dowiedzieć się jak pielęgnować tę bliznę. Do teraz smarowałam ją maścią Alantan, polecono mi też Contractubex , który zakupiłam, ale jeszcze nie stosowałam - bliznę można smarować preparatami na blizny (najlepsze są żele na bazie silikonu) po około 1-2 tygodniach po zdjęciu szwów, w tym przypadku Steri-Stripów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Bardzo dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi