Gość Przemek Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Miałem robiona przedwczoraj kolonoskopię i po badaniu pisze że mam stan zapalny w jelicie grubym na odcinku 40 cm od odbytnicy (podejrzenie wrzodziejącego zapalenia jelita grubego). Pobrano wycinki do badania histopatologicznego. Pozostałłe odcinki jelita grubego i cienkiego bez zmian. Lekarz (chirurg) zapisał mi Penstase, Controloc i Nospe. Jednak wcześniej jeszcze przed kolonoskopią byłem na konsultacji u gastrologa w związku z objawami takimi jak krew w stolcu. biegunki i zapisał mi Asamax w tabletkach i czopkach. Po przeczytaniu informacji na temat tych lekarstw dowiedziałem się że mają taki sam skład, uwalniają się tylko w innych miejscach, tzn. Pentasa już w żołądku, a Asamax w jelicie grubym więc tak naprawdę nie wiem co teraz stosować. Proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Jeśli stan zapalny znajduje się w końcowym odcinku jelita grubego to zaleca się stosowanie mesalazyny w formie Asamax. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Przemek Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Mam jeszcze pytanie, czy w czasie stosowania leku i czopków Asamax (czekam na jeszcze na wyniki badania histopatologicznego) powinienem stosować diete czy spożywać wszystkie produkty żywnościowe oprócz takich, które zawierają laktoze (mleko i mleko w proszku)? Ponadto jak długo powinienem brać leki? Dodam jeszcze, że w chwili obecnej nie odczuwam żadnych dolegliwości związanych z zapaleniem jelita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 czy w czasie stosowania leku i czopków Asamax (czekam na jeszcze na wyniki badania histopatologicznego) powinienem stosować diete czy spożywać wszystkie produkty żywnościowe oprócz takich, które zawierają laktoze (mleko i mleko w proszku)? - dieta powinna być podobna do tej jak w chorobie Leśniowskiego-Crohna w fazie przewlekłej patrz strona: http://www.echirurgia.pl/diety/dieta_lesniowskiego.htm Ponadto jak długo powinienem brać leki? - wszystko będzie zależało od wyniku badania histopatologicznego, w przypadku wrzodziejącego zapalenia jelita grubego czasami przez całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Przemek Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 wynik badania histopatologicznego: Colitis. Fregmenty błony śluzowej jelita grubego z obfitym naciekiem zapalnym złożonym z limfocytów, plazmocytów i granulocytów w obrębie blaszki właściwej. Naciek zapalny przechodzi ogniskowo na teren nabłonka gruczołowego. W światłach dość licznych gruczołów widoczne mikroropnie. Gruczoły nieregularnie rozmieszczone. W całości obraz zmian zapalnych przy zgodnych danych klinicznych odpowiada colitis ulcerosa. Chciałem zapytać co ten wynik naprawdę znaczy, czy jednoznacznie stwierdza że mam wrzodziejące zapalenie jelita grubego i czy ten stan jest poważany czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi