Gość Tomasz Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Witam! Mam 18 lat. Ponad dwa miesiace temu zlamalem obojczyk, bylo to zlamanie z przemieszczeniem i odpryskiem, mialem drut przez dwa miesiace. I mam pytanie, bo dostalem zwolnienie z wf-u do konca czerwca 2011 roku, 1.Czy to nie za dlugo? Kość sie przeciez zrosla nic mnie nie boli, nie mam problemow z ruchami, 2. Jakie istnieje ryzyko ponownego zlamania (oczywiscie nie przy takiej sile uderzenia jak zlamalem za pierwszym razem) gdybym tak za jakies 2 miesiace zacza cwiczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Najczęściej powrót do pełnego obciążenia obojczyka następuje po około pół roku (oczywiście o tym musi dokładnie zdecydować ortopeda). najczęściej w takim okresie dochodzi do całkowitego zrostu kości, którą można obciążać całkowicie i nie ma wtedy ryzyka ponownego złamania. O tym jednak kiedy można powrócić do ćwiczeń fizycznych tak na prawdę może zadecydować ortopeda prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi