Gość lukasz Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Witam, jestem studentem, mam 23 lata, jakis ponad rok temu trafilem do szpitala z salmonella, po okolo tygodniu choroba ustapila ale podczas gruntownych badan tj. wykonaniu badania krwi, USG, TK, stwierdzono u mnie ostre zapalenie trzustki choć przed trafieniem do szpitala jak i w trakcie nie miałem żadnych dolegliwości, które wskazywały by na to zapalenie. Miałem zalecona scisłą dietę do ktorej stosowałem sie mysle że niemal w 100%, po 2-3 miesiacach przy kolejnej wizycie i wykonaniu badan, wszystko wróciło do normy, zaczalem powoli przechodzić na zwykłe odzywianie. Po roku od mojego pobytu w szpitalu jakiś już ponad dwa miesiące temu zaczęły mnie męczyć wzdęcia szczególnie gdy zjadłem coś mniej lekkostrawnego, raz na tydzień czy dwa tygodnie po wypiciu ze znajomymi paru piw i zjedzeniu czegoś, rano pojawialy sie bóle brzucha i luźny stolec, po opróżnieniu wszystko wracało do normy. Zapisałem sie ostatnio na wizytę u gastrologa tyle ze niestety wizytę mam dopiero w styczniu, a ostatnio od paru dni wzdęcia zaczęły sie nasilać, po posiłku czuję się pełny, czuję lekkie kłucie lub też lekkie pieczenie w brzuchu i jestem tym zaniepokojony i nie wiem co robić, czy czekać na tą wizytę czy szukać pomocy prywatnie do tego czasu? Przeglądałem rózne fora i strony internetowe na temat trzustki niektóre objawy dolegliwości mi się zgadzają a niektóre nie, prócz wyżej wspomnianych nie mam żadnych nudności, wymiotów, gorączki, ból nie jest tak silny jak jest wszędzie opisywany lecz, mało wyczuwalny ale jest. Proszę o radę z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Radziłbym przyspieszyć wizytę u gastroenterologa. Takie objawy jak Pan opisuje mogą sugerować przewlekły stan zapalny trzustki. Prawdopodobnie będą konieczne badania kontrolne laboratoryjne oceniające funkcję trzustki, być może USG jamy brzusznej. O wszystkim zadecyduje gastroenterolog. Może okazać się konieczne włączenie enzymów trzustkowych substytucyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Paulina Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Radziłabym tez zgłosić sie jak najszybciej do GASTROENTEROLOGA . Ponieważ mam podobna sytuacje . W badaniu gastroskoijnym wyszło zapalenie żołakaka gdzie puzniej po badaniu krwi dowiedziałam sie ze mam problemy z trzustka , a to wszystko łaczy sie pod katem układu pokarmowego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi