Gość Marian Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 Witam ostatnio robiłam badania okresowe wszystkie wyniki mam w normie, wyszedł mi tylko podwyższony ALAT do 83 a norma jest do 40. Czytałem w internecie że może to być objaw poważnych chorób. A mam dopiero 20 lat. Do lekaża umówiony jestem dopiero za 4 dni, chciałem się dowiedzieć czy, to zawsze musi oznaczać poważną chorobę, czy może to wynikać z również z innych powodów, typu nie zdrowa dieta itp. Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Radziłbym badanie ALAT i ASPAT powtórzyć po 24 godzinnej diecie lekkostrawnej, bezmięsnej i beztłuszczowej, bez używek i niepotrzebnych leków, 6 godzin przed badaniem być na czczo. Dopiero wynika po takim przygotowaniu można poddać interpretacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi