Gość małgos Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Witam mam 23 lata. 7 miesięcy temu robiłam usg piersi. Konsultowałam się z dwoma lekarzami oto opis pierwszego usg: *echostruktura piersi typu dojrzałego, poziom ech. jednorodny, przewody mlekowe nieposzerzone, doły pachowe bez patologicznych ech. pierś prawa-obecność 3 zmian ogniskowych, o takim samym charakterze fibroadenoma godz 3 max 30mm godz 2 10mm godz 6 17mm pierś lewa-obecność 3 zmian -//- godz10 15mm godz4 11mm, podbrodawkowo 12mm* opis drugiego usg: *piersi gruczołowe w prawej na godz 3 guzek lity(FA?) o wym ok. 30mm w lewej godz10 podobna zmiana o wym ok 14mm BIRADS 3 W dołach pachowych bez powiększonych węzłów chłonnych. Obaj lekarze stwierdzili ze to nic poważnego, jeden z nich zalecił biopsję i wycięcie dwóch największych guzów, zaś drugi lekarz kazał kontrolować je co pół roku. Wydaje mi się że ten w prawe piersi 30mm się powiększa i dlatego się martwię ale mnie nie boli. Chciałam zapytać czy muszę go wyciąć już czy za rok lub dwa? obawiam się że z biegiem czasu może zrobić się coś poważnego z tego, jednak nie boję się zabiegu lecz blizny na piersi, która będzie widoczna. Czy rozcięcie będzie w miejscu guza czy można je zrobić bliżej sutka aby nie było widoczne? guz ten można przesuwać. proszę jak najszybciej o radę. z góry dziękuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Chciałam zapytać czy muszę go wyciąć już czy za rok lub dwa? - radziłbym dobrze wyczuwalne guzy, zwłaszcza ten o średnicy 30 mm wyciąć i to w trybie dość pilnym (miesiąc, dwa) Czy rozcięcie będzie w miejscu guza czy można je zrobić bliżej sutka aby nie było widoczne? - jeśli guz znajduje się niedaleko od otoczki brodawki sutkowej to można go wyciąć w granicy otoczki przez co blizna będzie bardzo słabo widoczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi