Gość Lucyna Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 W dniu dzisiejszym odebrałam wynik USG Tarczycy: Wymiary płat prawy 19x19x48 mm płat lewy 17x16x44 mm węzina szerokość 2mm. Miąższ tarczycy o niejednorodnej echogeniczności i prawidłowych przepływach w badaniu ColorDoppler, w obu płatach kilka ognisk litych i lito-torbielowatych śr. do 10 mm. Opisane zmiany wykazują I i II typ unaczynienia. USG zostało wykonane z powodu spuchnięcia szyi i powiększonych węzłów chłonnych. W dniu dzisiejszym miałam wykonaną serię badań, wyniki będą dopiero za kilka dni. Bardzo proszę o interpretację powyższego wyniku. Jestem kobietą, mam 29 lat i od około roku oprócz przytycia ok. 14kg.(bez zmiany diety, trybu życia, pracy, stresów, bez wyraźnej przyczyny) nic mi nie dolega, jestem zdrowa i na nic nie choruję. Bardzo dziękuję, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Tarczyca jest prawidłowej wielkości, ale z licznymi zmianami guzkowymi czyli typu wola wieloguzkowego być może na podłożu zwyrodnienia. Oczywiście wynik należy skonsultować z endokrynologiem. Wykonać badanie hormonów tarczycy we krwi czyli TSH i fT4 (niedoczynnośc tarczycy może wywoływać otyłość). Być może konieczne okaże się wykonanie biopsji cienkoigłowej największych zmian w tarczycy celem pogłębienia ich diagnostyki. O wszystkim musi zadecydować endokrynolog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi