Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Chrzęstniak międzyżebrowy a astma

Gość lussi

Rekomendowane odpowiedzi

Moja córka ma obecnie 13 lat. Jest alergikiem ze stwierdzoną rozwijającą się astmą.Cały czas przyjmuje leki rokurczowe i sterydy wziewne przy czym cały czas badania spirometryczne wychądzą poniżej normy i dziecko ewidentnie męczy sie podczas niewielkiego nawet wysiłku. Gdy miała ok 6 lat lekarz zauważył niewielkie zgrubienie po prawej stronie klatki piersiowej umiejscowione między żebrami a chrząstką. Zgrubienie rosło razem z córką ale lekarze zalecali nie przejmować się tym faktem. Pół roku temu konsultowałam się w tej sprawie w por. ortopedycznej ale nie zostałam należycie poinformowana ani co to jest ani co z tą naroślą robić.Stwierdzono jedynie że jest to chrzestniak. Pogmerałam w necie i z przerażeniem stwierdziłam, że zmianę taka należy usuwać operacyjnie bo istnieje ryzyko zezłośliwienia. I to jest moje pierwsze pytanie : Czy tak jest istotnie?? Drugie pytanie powinnam zadać właściwie pulmonologowi ale przy okazji zapytam: czy taka zmiana może utrudniać oddychanie i powodować że wyniki badań oddechowych są złe a przez to sugerują astmę? Córka nie miewa typowych napadów duszności. Pozdrawiam.

Czy tak jest istotnie? - jeśli to rzeczywiście chrzęstniak zmiana powinna zostać usunięta chirurgicznie w całości, można w tej sprawie jeszcze skonsultować się jeszcze z onkologiem czy taka zmiana może utrudniać oddychanie i powodować że wyniki badań oddechowych są złe a przez to sugerują astmę? - jeśli zmiana jest niewielka na pewno nie ma wpływu na funkcjonowanie płuc

Bardzo dziękuję za podpowiedź - o onkologu nie pomyślałam. A jeśli to nie chrzęstniak to co? I jak to sprawdzić? Do tej pory miała robione jedynie rtg i usg oraz badanie maualne.Zainteresowałam alergologa leczącego córkę i coś się zaczyna dziać. Nie chciałabym aby przez zaniedbanie czy ignorowanie sprawy córka cierpiała. Pozdrawiam

Badanie które powinno być wykonane to rezonans komputerowy i proszę się udać do chirurgów zajmujących się chirurgią klatki piersiowej. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia dla córki.