Gość lussi Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Moja córka ma obecnie 13 lat. Jest alergikiem ze stwierdzoną rozwijającą się astmą.Cały czas przyjmuje leki rokurczowe i sterydy wziewne przy czym cały czas badania spirometryczne wychądzą poniżej normy i dziecko ewidentnie męczy sie podczas niewielkiego nawet wysiłku. Gdy miała ok 6 lat lekarz zauważył niewielkie zgrubienie po prawej stronie klatki piersiowej umiejscowione między żebrami a chrząstką. Zgrubienie rosło razem z córką ale lekarze zalecali nie przejmować się tym faktem. Pół roku temu konsultowałam się w tej sprawie w por. ortopedycznej ale nie zostałam należycie poinformowana ani co to jest ani co z tą naroślą robić.Stwierdzono jedynie że jest to chrzestniak. Pogmerałam w necie i z przerażeniem stwierdziłam, że zmianę taka należy usuwać operacyjnie bo istnieje ryzyko zezłośliwienia. I to jest moje pierwsze pytanie : Czy tak jest istotnie?? Drugie pytanie powinnam zadać właściwie pulmonologowi ale przy okazji zapytam: czy taka zmiana może utrudniać oddychanie i powodować że wyniki badań oddechowych są złe a przez to sugerują astmę? Córka nie miewa typowych napadów duszności. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Czy tak jest istotnie? - jeśli to rzeczywiście chrzęstniak zmiana powinna zostać usunięta chirurgicznie w całości, można w tej sprawie jeszcze skonsultować się jeszcze z onkologiem czy taka zmiana może utrudniać oddychanie i powodować że wyniki badań oddechowych są złe a przez to sugerują astmę? - jeśli zmiana jest niewielka na pewno nie ma wpływu na funkcjonowanie płuc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lussi Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Bardzo dziękuję za podpowiedź - o onkologu nie pomyślałam. A jeśli to nie chrzęstniak to co? I jak to sprawdzić? Do tej pory miała robione jedynie rtg i usg oraz badanie maualne.Zainteresowałam alergologa leczącego córkę i coś się zaczyna dziać. Nie chciałabym aby przez zaniedbanie czy ignorowanie sprawy córka cierpiała. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Trzeba w tej sprawie udać się jak pisałem do onkologa. Z reguły badanie RTG i USG jest wystarczające, aby postawić diagnozę chrzęstniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Badanie które powinno być wykonane to rezonans komputerowy i proszę się udać do chirurgów zajmujących się chirurgią klatki piersiowej. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia dla córki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi