Gość Tomek Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Witam, nie dawno wykonałem gastroskopię - wynik jak wyżej. Powodem wizyty były silne, uporczywe, bezwonne wzdęcia. Dodatkowo zdiagnozowano 3 pasmowate nadżerki na przełyku o długości 8 mm. Po wizycie u lekarza (interna) który skierował mnie na badania, został przepisany inhibitory pompy protonowej (helicid 20). Lekarz zalecił również konsultacje z gastrologiem. I tu pojawia zaczyna się moje pytanie. Pierwszy z lekarzy jako element terapii wskazał również dietę unikając produktów stymulujących pracę żołądka tj. czekolada, słodycze, fast food, smażone, pieczone, sery pleśniowe, alkohol itd. + napoje gazowane. Drugi lekarz stwierdził, że dieta nie będzie miała wpływu na leczenie a istotą rzeczy jest spożywanie regularnie i w racjonalnych ilościach. Więc mam wprowadzać dietę czy nie? Na ile ścisłą? Czy sam helicid wystarczy? Terapia ma trwać 6 tygodni. Dodam jeszcze tylko, że test na helicobacter (mogłem przeinaczyć) był negatywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Więc mam wprowadzać dietę czy nie? - radziłbym wprowadzenie takiej diety, nieprawidłowa dieta ma niekorzystny wpływ na funkcjonowanie górnego odcinka przewodu pokarmowego Na ile ścisłą? - oczywiście nie trzeba jej drastycznie przestrzegać jeśli zażywa Pan regularnie leki, ale na pewno trzeba przestrzegać zasad unikania pewnych pokarmów, lepiej spożywać częściej, ale w małych ilościach Czy sam helicid wystarczy? Terapia ma trwać 6 tygodni. - to zależy od tego jak Pan będzie czuł się po takim leku, są też inne leki, które w przypadku Pan choroby się stosuje np. leki prokinetyczne, o których zastosowaniu musi zadecydować lekarz prowadzący najlepiej gastroenterolog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi