Gość Asia Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Chciałabym się dowiedzieć czy istnieją jakiekolwiek protezy watroby lub jej cześci. Jeśli tak, to jakie i w jakich przypadkach je się stosuje. Liczymy na szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Nie wiem dokładnie o co chodzi w pytaniu. Czy chodzi Pani o zastąpienie części wątroby jakimś sztucznym urządzeniem? Jeśli tak to takowego nie ma. Jeśli chodzi o udrożnienie dróg żółciowych to są protezy i stosuje się w przypadku kamicy, nowotworu czy też zwężeń np. po operacjach na drogach żółciowych. Proszę o bardziej konkretne i szczegółowe pytanie w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Asia Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Chodziło mi konkretnie o to czy istnieje proteza części wątroby. Jeśli nie, co juz zdazyłam się dowiedzieć z Pańskiej odpowiedzi to protezy dróg żółciowych są od dawna stosowane w medycynie i z jakiego materiału się je stosuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Z reguły takie protezy wykonane są z tworzyw syntetycznych (pewnego rodzaju plastiku). Umieszczane są wtedy czasowo w drogach żółciowych. Ale są też protezy samorozprężalne zbudowane z materiałów metalowych głównie z tytanu. Są one umieszczane na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Asia Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi