Gość Mateusz Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Witam Na początku września br. miałem wypadek na wfie podczas gry w piłke nożną. Równocześnie kopnąłem w piłke z innym zawodnikiem, z tym że kopałem wewnętrzną stroną stopy. Kolano wygięło się w bok, usłyszałem trzask w kolanie i upadłem. W szpitalu zrobiono mi prześwietlenie i wyszło że kości są w porządku. Lekarz ortopeda stwierdził naderwanie więzadła pobocznego piszczelowego w kolanie i wpakował mi noge w gips na 4 tygodnie. Po zdjęciu gipsu noga oczywiscie chuda, mięsnie słabe. Lekarz poruszał noge na boki, zbadał ją stwierdzając ze nie ma juz niestabilności w kolanie, nie ma wysięków, kości w porządku oraz że za miesiąc mam przyjsc na kontrole. Dostałem 10 dni rehabilitacji. Nogi w kolanie prawie w ogóle nie mogłem zgiąć. Po rehabilitacjach poprawiło się, noge zginam prawie o konta 90 stopni. Przy dalszej próbie zgiecia pojawia się bół. Nie moge też wyprostować jej do samego kąca. Moge już stać na tej nodze i powoli chodzic bez pomocy kuli, ale nie długo. Dzisiaj poszedłem na rezonans magnetyczny prywatnie (z kasy chorych czeka się do września następnego roku). Własnie otrzymałem wyniki i są one następujące: Kolano prawe Uszkodzenie więzadła pobocznego piszczelowego 2 stopnia Mała ilosc płynu w stawie kolanowym Wszystkie inne elementy są w porządku. Za tydzien ide na kontrole. Jak według Was powinno wyglądac dalsze leczenie? Jak zwiększyc ilość płynu w stawie kolanowym ? Chciałbym jak najszybciej wrócić do sportu Wink Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 W chwili obecnej dalej powinna być utrzymywana na odpowiednim poziomie rehabilitacja. Płyn w stawie kolanowym zapewne powróci do do normy. W przypadku braku efektu leczniczego pod wpływem rehabilitacji do rozważenia artroskopia i być może w trakcie artroskopii leczenia zabiegowe. Ostateczną decyzję w tej sprawie musi podjąć ortopeda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Dziękuje za odpowiedź. Jutro ide do ortopedy na kontrole. Jak mi nie pomoże to pójdę do lekarza prywatnego *) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dominika Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Jeżeli boli mnie kolano w okolicach wiazdla pobocznego piszeczelowego to jakimi metodami moge go leczyc?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi