Gość Kamilla Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Dzień dobry. Otrzymałam wynik usg tarczycy, który niewiele mi mówi. Czy może mi go Pan zinterpretować?? Oba płaty tarczycy są hyperechogeniczne, nieco niejednorodne. Płat prawy o wymiarach 20 x 14 x 37 mm. Płat lewy o wymiarach 15 x 15 x 37 mm. W lewym płacie ognisko o nieco zmniejszonym echo 13 mm średnicy - do obserwacji. Innych zmian ogniskowych ani węzłów chłonnych nie dostrzega się. Cieśń 6 mm, bez zmian. Z góry dziękuję za odpowiedź. Kamilla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 USG tarczycy nie sugeruje zmian typu nowotworowego. Obraz niejednorodności może wskazywać nie niewielki stan zapalny a ognisko o zmniejszonym echu zwyrodnienie. Tak jak napisał ultrasonografista tarczyca wymaga obserwacji (okresowo USG). Oczywiście także należy ocenić poziomy hormonów tarczycy we krwi i z kompletem badań skonsultować z endokrynologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi