Gość D. Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2010 Witam serdecznie!! U mojego chłopaka w wyniku USG jamy brzusznej napisano: *...Trzustka hyperechogeniczna, w głowie hyperechogeniczne ognisko o wymiarach 0,7 x 0,7 cm, poza tym jednorodna, niepowiększona. Nerka prawa niepowiększona z obecnością drobnych przestrzeni płynowych max 1,5 cm, nerka o nieco zatartym zróżnicowaniu k-r. Nerka lewa dł 8 cm bez typowego zróżnicowania k-r, z obecnością licznych przestrzeni płynowych max 3cm...* Moje pytanie w związku z tym: Co to znaczy :hyperechogeniczna*, oraz czy ww ogniska to coś poważnego? Oraz czym są owe przestrzenie płynowe na nerkach i powinny one nas niepokoić?? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Co to znaczy :hyperechogeniczna*, - oznacza zmianę o większej gęstości tkankowej w stosunku do tkanek otaczających oraz czy ww ogniska to coś poważnego? - raczej to zapewne jasiek miejscowe zwłóknienie, ale trzeba zastanowić się nad pogłębieniem diagnostyki o wykonanie tomografii komputerowej Oraz czym są owe przestrzenie płynowe na nerkach i powinny one nas niepokoić? - te przestrzenie płynowe to zapewne torbiele, liczne torbiele o podłożu zwyrodnieniowym, prawdopodobnie wrodzonym, ten problem też wymaga pogłębienia diagnostyki o być może TK i/lub urografię oraz konsultację urologiczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lew Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 .....u mnie doktorze takie*hyper...* ognisko było CP, *docentowe* w TK i MR nie widziały nic podejrzanego, prof. odradzali wykonanie PETu i odsyłali do PZP,nie mówiąc już o zabiegu* mimo, iż diagnozę(dobrą) postawiłem sobie po 3 tyg.dolegliwości i wykluczeniu wszystkich innych przyczyn obj. alarmowych 6 miesięcy wcześniej,to zostaje mi 0,5 %...,stąd ci co tak mają, jeszcze niech zrobią peta i EUS FNA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi