Gość Dorota Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2010 Oto opis mojego prześwietlenia: Obustronnie niewielka sklerotyzacja podchrzęstna stropów panewek obu stawów biodrowych. Po stronie lewej widoczne są bardziej zaawansowane zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze na krawędziach głowy kości udowej. Przy przyśrodkowej krawędzi lewego stropu kilka zgrupowanych geod podchrzęstnych i nawis sklerotycznych zmian wytwórczych przy przedniej krawędzi panewki. Po stronie prawej zmiany zwyrodnieniowe są mniejsze z pojedynczą geodą zwyrodnieniową przy zewnętrznej krawędzi stropu i zmianami sklerotycznymi przy przedniej krawędzi stropu panewki. Szpary stawów biodrowych są symetryczne. Ognisko zagęszczonej struktury kostnej w głowie prawej kości udowej i w trzonie lewej kości biodrowej. Jak poważne są te zmiany mam 38 lat . Mam też problem z obydwoma kolanami . z USG dowiedziałam się że mam chondromalacje 2 i 3 stopnia .Co powinnam zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Oczywiście kompleksowym leczeniem musi zająć się ortopeda i to z dużym doświadczeniem. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach kolanowych zapewne są następstwem patologicznych zmian zwyrodnieniowych w stawach biodrowych. Zmiany są znacznie nasilone zwłaszcza w lewym stawie biodrowym. Oczywiście można spróbować leczenia zachowawczego włącznie z podawaniem silnych leków dostawowo, ale niestety może skończyć się to leczeniem operacyjnym włącznie z zastosowaniem wszczepu endoprotezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dorota Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Byłam u młodego Ortopedy.Wyjaśnił mi , że na razie mam brać leki z Glukozaminium z wit C . (mam sobie wybrać w Aptece) I leki przeciwbólowe ( Ketonal) Boję się, że leki przeciwbólowe mogą wpływać na moją wątrobę. Staram się w miarę możliwości chodzić z tym bólem , bo daje się jeszcze wytrzymać. Brałam ostatnio zastrzyki domięśniowo Naklofen 75 . Było dobrze , ale gdy zastrzyki się skończyły biodro znów daje o sobie znać. Ból umiejscawia się w lewej pachwinie i pośladku. Po prawej stronie jeszcze nie odczuwam dolegliwości . Prosiłam o poradę bo zastanawiam się czy powinnam iść jeszcze na jedną konsultację do innego , bardziej doświadczonego Ortopedy czy pozostać na tej.Moją zmorą jest niestety praca fizyczna gdzie dźwigam ciężary. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bożena z BiaLogardu Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Jedz na konsulyację do doktora Nazara przyjmuje na ul Przemysłowej w Poznaniu to wspaniały lekarz przeczytaj o nim w internecie mnie uratował przed kalectwem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JUSTYNA Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 mam pytanie i chciała dostać na nie odpowiedz. co to jest sklerotyzacja w górnych biegunach obu stawów biodrowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iwona Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 mam przpukline kregoslupa z uciskiem na rzden. od pewnego czasu bola mnie biodra i raz w miesiacu mam rwe kulszowa. zrobilam rtg* podchestna sklerotyzacja obu panewk stawow biodrowych. zmiany zwyrodnieniowe w stawach krzyzowo-biodrowych, bardziej po stronie prawej. lekarz powiedzial ze to nic groznego i nie trzeba leczyc. mam 34 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Elżbieta Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Elżbieta brałam też naklofen i inne leki od ortopedy nawtet dostałam bloke ale nadal boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirosława Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Co to jest przeweżenie szpary stawowej prawego stawu biodrowego w cześci centralnej z dyskretną podchrzęstną sklerotyzacją stropu panewki podejrzenie FAI w tym stawie . Dyskretne wyostrzenia krawedzi kretarzy obu kości udowych. Jak to leczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Elzbieta Troka Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 W fazie kostnej stan po alloplastyce prawego stawu biodrowego z typowym gromadzeniem znacznika nieco wiekszym wstopie panewki nie ma obluzowania prosze o prostą odpowiedz jak to trzeba leczyc boli i kuleje pozdrawiam Elzbieta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiola Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Witam moja 15 letnia córka zrobiła RM dbiodra i wyszłojej obustronna niewielka podchrzęstna sklerotyzacja w stropach panewek .Dodam że bardzo boli ją biodro .Co to oznacza ,jak się to leczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość brajanusz Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Sklerotyzacja oznacza postępujące nieodwracalne stwardnienie/kostnienie tkanek, czyli tutej: ścieranie się chrząstki. Niewielkie zmiany można próbować operacyjnie regenerować,ale nie ma co liczyć na cuda i w dalszej perspektywie czeka endoproteza. PS glukozamina,kolagen i chondroityna nie pomogą bez względu na to co mówią Janusze suplementów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DOROTA Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Witam serdecznie . Od mojego wpisu minęło 8 lat teraz ma 46 lat . Sama myśl na słowo endoproteza przerażało mnie.Wielką nadzieję położyłam w rehabilitacji i zaczęłam systematycznie ją przeprowadzać co dawało spory rezultat . 1.5 roku temu miałam podane 3 dawki PRP Matrix w staw biodrowy i też była wielka poprawa po prostu biodro nic nie bolało . Teraz niestety już znów zaczyna dokuczać . Lekarz ponownie zastosował podanie 3 dawek PRP Matrix , jestem po pierwszej i mam nadzieję że na jakiś czas nie będę odczuwać bólu . Oto obecne moje RTG ( Dziobiaste wydłużenie i podchrzęstna sklerotyzacja stropów panewek oraz pogłębienie panewek obu stawów biodrowych. Zwężenie szpar stawowych od strony biegunów dolnych obu stawów biodrowych. Grzybowate zniekształcenie głowy kości udowej lewej) . Lekarz powiedział że jeszcze da się poczekać z tą operacją, a ja się bardzo cieszę i liczę że gdy będzie podana 3 dawka PRP dalej będę mogła śmigać Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi