Gość Matylda Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Witam, mam pytanie dotyczące wyniku biopsji cienkoigłowej piersi: *Rozmazy podsuszone. Obecne są grupy i płaty podsuszonych komórek nabłonkowych z cechami atypii*. Za półtora miesiąca mam wyznaczony termin biopsji gruboigłowej. Nie otrzymałam jednak żadnej informacji jak czytać ten wynik i co on może oznaczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Komórki o cechach atypii są podejrzane o proces nowotworowy dlatego powinno się pobrać grubszy wycinek tkankowy (czyli wykonać biopsję gruboigłową) i ocenić w badaniu histopatologicznym, a nie cytologicznym pobraną tkankę sutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi