Gość Paweł Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 Witam! Dostałem wynniki badań z MR: Bardzo drobne zmiany zwyrodnieniowe w obrębie rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej (I stopień uszkodzenia) Róg przedni łąkotki przyśrodkowej a także łąkotka boczna prawidłowe. Więzadło krzyżowe przednie nieco pogrubiałe z obecnością pasmowatych obszarów o podwyższonym sygnale, jak w przypadku niewielkiego uszkodzenia bez cech przerwania ciągłości. Więzadło krzyżowe tylne oraz więzadła poboczne kolana, także więzadło rzepki oraz ścięgno mięśnia czworogłowego uda prawidłowe. Drobne zmiany podchrzęstne w obrębie bocznej części rzepki. Chrząstka stawowa rzepki prawidłowa. Niewielkie zmiany o charakterze uszkodzenia widoczne w obrębie chrząstki stawowej części centralnej i przyśrodkowej kości udowej, w rzucie stawu rzepkowo-udowego. W tej okolicywidoczna również niewielka ilość wolnego płynu. Niewielka ilość wolnego płynu widoczna także w obrębie kaletki podrzepkowej głębokiej,w jamie stawowej oraz w zachyłku nadrzepkowym i w sąsiedztwie troczka rzepki przyśrodkowego. Co z tego wynika? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iza Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Witam, podłączę się również z prośbą o rozszyfrowanie wyniku MR kolana. Otóż nie mam pojęcia co oznaczać mogą liczne zmiany mogące odpowiadać ARTEFAKTOM po operacji i zwapnieniom w tkankach miękkich kolana. I zmiany zwrodnieniowe II stopnia łąkotki przyśrodkowej, o czym świadczą? Proszę o odpowiedź co to sa artefakty i te zwapnienia i jakie jest ich leczenie. Do lekarza specjalisty wizytę mam dopiero za jakiś czas, a chciałabym się nie denerwować tyle czasu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Do Pawła: To bardzo niewielkie zmiany zwyrodnieniowe w stawie kolanowym nie wymagające na pewno interwencji chirurgicznej. Leczenie zachowawcze (głównie zabiegi rehabilitacyjne) powinno przynieść spodziewane efekty. O wszystkim musi zadecydować ortopeda prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Do Izy: Artefakty odnoszą się najczęściej w badaniach obrazowych do tworzenia błędnych obrazów na skutek nieprawidłowego działania aparatury lub skojarzonych z nią sprzętów i środowiska sąsiadującego (jak gdyby błędy techniczne). Artefakty nie wymagają leczenia, ale zazwyczaj powtórzenia badania celem weryfikacji błędów. Zwapnienia i zwyrodnienia zazwyczaj wymagają zabiegów rehabilitacyjnych i leczenia miejscowego (np. leki podawane dostawowo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pawel Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Dziękuję bardzo. Jak narazie lekarz ortopeda zalecił mi noszenie ortezy, a później jeśli nie pomoże to artroskopia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marcin Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Witam, wiem że podbijam ponad roczny post, ale również potrzebuję rozszyfrowania mojego rezonansu:) Więzadło krzyżowe przednie o zachowanej ciągłości, nieregularnych obrysach części proksymalnej oraz niejednorodnym, podwyższonym sygnale z płynem w przyleganiu - cechy częściowego uszkodzenia II-go stopnia i zmiany obrzękowe. Łękotka przyśrodkowa o prawidłowym kształcie z drobnymi zmianami degeneracyjnymi w obrębie rogu tylnego. Nieznacznie zwiększona ilość płynu w jamie stawowej, zwłaszcza w zakresie zachyłka nadrzepkowego. Od mojego urazu minął już ponad rok, i problem się odrodził podczas jednego z treningów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość waldek Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 witam miałem badanie MR dostałem wyniki. co z nich wynika.................................................................................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość radek Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Dzień dobry.W styczniu miałem artoskopie kolana.lecz dalej mnie boli.we wrzesniu zrobiłem badanie MR.Oto wyniki MR czy ktoś moze mi powiedziec co z wich wynika.W obwodowej czesci rogu tylnego łąkotki przysrodkowej widoczny pasmowaty odszar o podwyszonym sygnale we wszystkich sekwencjach,jak w przypadku niewielkiego uszkodzenia1,2stopien.Róg przednie łąkotki przysrodkowej oraz łąkotka boczna prawidłowe.Więzadło krzyzowe przednie o zachowanej ciagłośći,pogrubiałe ,z obecnościa pasmowatych obszarów o podwyszonym sygnale-obraz jak w przypadku uszkodzeniai i zmian obrzekowych.Drobne zmiany o podobnym charakterze iecz mniejszym stopniu nasilenia w odcinku wiezadła pobocznego kolana strzałkowego .Rozległe zmiany o charakterze obrzekowym a takrze zwiększenie objetosci widoczne obrebie przyrzepkowego przyczepu więzadła rzepki odraz jak w przypadku zespołu wierzchołka rzepki.W kaletce podrzepkowej głębokiej widoczny wolny płyn.Przerosniete ciało Hoffy.w obrebie kłycia bocznego kości udowek widoczne odcinkowe ścięnczenie chrzastki stawowej z nierównosciami odrysow chrzastki-obraz jak w przypadku zmian chondromalacyjnych.wolny płyn a jamie stawowej........Troche sie uzbierało mam sie czego obawiac? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krokodyl Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 też proszę o wyjaśnienie aerwanie przyczepu udowego więzadła krzyżowego przedniego wiezadło krzyżowe tylne z objawem ,,konika morskiego**o zachowanej ciągłości... złamanie z przemieszczeniem dostawowym rogu tylnego łąkotki przyśrotkowej ,,rączka wiadra** ilość płynu w jamie stawowej zwiekszona .prosze o odp co dalej z tym sie robi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Witam właśnie odebrałem badanie MR kolana i prosił bym o wyjaśnienie tak po ludzku co mi dolega z góry dziękuje. : Bad przeglądowe kolana lewego ujawniło prawidłowe więzadła krzyżowe i LCL. Dyskretne wzmożenie sygnału z rogów łąkotek sugeruje minimalne ( I stopnia) zmiany degeneracyjne. Drobne podczrzęstne zmiany obrzekowe/ stłuczeniowe kłykci k udowej wyraźniejsze od strony bocznej. MCL i torebka stawowa od strony przyśrodkowej z pogrubieniem i wzrostem sygnału- zmiany zapalne, pourazowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kari Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Dzień dobry, zwracam się z prośbą o opinię....czy róg tylny łakotki przyśrodkowej o delikatnie podwyższonym synale wymaga rehabilitacji??? czy mogę biegać i uprawiać normalnie sport z przeciążaniem kolana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość / Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość idioci Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 do lekarza won debile, a nie tutaj spamujecie jakims gownem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi