Gość Andrzej Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Witam. Panie doktorze moje pytanie dotyczy wyników badań biochemicznych mojej małżonki (l.40): Otóż są następujące: FOSFATAZA ALKALICZNA - 157 AlAt - 60 AspAt 43 alfa-Amylaza - 52 ggtp - 66 bILIRUBINA CAŁKOWITA - 0,20 Ze względu na to, iż wiem, że nie są to wyniki *przedniej jakości* mam do pana następujące pytania: 1 - Czy na te wyniki może mieć wpływ nadwaga badanej osoby większa w przeszłości, dużo mniejsza obecnie? 2 - Czy przewlekłe zatwardzenia także mogą mieć w w tym udział? 3 - Czy stosowana od ok. pół roku dieta - z małą ilością mięsa (dużo ryb!), ziemniaków, codziennym piciem szklanki świeżego soku z marchewki i szklanki soku z buraków, a przede wszystkim z odpowiednim, zdrowym łączeniem potraw także może w jakiś tam sposób wpływać na pogorszenie tych wyników? 4 - Czy należy nam BARDZO martwić się tymi wynikami??? Z góry dziękuję za udzielenie mi odpowiedzi - pozdrawiam serdecznie - zatroskany pacjent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 1 - Czy na te wyniki może mieć wpływ nadwaga badanej osoby większa w przeszłości, dużo mniejsza obecnie? - tak może 2 - Czy przewlekłe zatwardzenia także mogą mieć w w tym udział? - raczej nie powinno mieć wpływu 3 - Czy stosowana od ok. pół roku dieta - z małą ilością mięsa (dużo ryb!), ziemniaków, codziennym piciem szklanki świeżego soku z marchewki i szklanki soku z buraków, a przede wszystkim z odpowiednim, zdrowym łączeniem potraw także może w jakiś tam sposób wpływać na pogorszenie tych wyników? - raczej nie 4 - Czy należy nam BARDZO martwić się tymi wynikami? - tylko w niewielkim stopniu podwyższona jest aktywność enzymu fosfatazy alkalicznej, ALAT i znikomo GGTP, takie wyniki nie są znacznikiem klinicznym jakiejś patologii, można spróbować użyć przez około 2-3 miesiące leków wzmacniających komórki wątrobowe i ponownie wykonać kontrolne badania laboratoryjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Wielkie dzięki za szybką odpowiedź poprawiającą do tego nasze samopoczucie związane z pewnymi obawami... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi