Gość Czterdziestka Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Witam, Mam 40 lat, 2,5 roku temu urodziałm dziecko (nie karmię od 2 lat), a od lipca mam probelmy z prawą piersią. Własnie borykam się z takim problemem, jak przeczytałam na Panstwa stronie i wkleiłam poniżej. Ten stan zapalny ma związek z niedrożnościa kanalików mlecznych, bo na poczatku dostrzegłam, że wydzielina z tego sutka zatrzymała się i od tego wszystko się zaczęło. Już trzeci raz wraca stan zapalny. Poprzednie były leczone antybiotykiami, ostatnio (miesiąc temu) nacinane i drenażowane. Tydzień temu wykonano kontrolne badanie usg, które nie wykazało niczego niepokojącego, prócz delikatnych zgrubień pozapalnych. Ale... Od wczoraj czuję, że zaczyna się kolejne zapalenie! Co mozna z tym zrobić, by dać kres temu cholerstwu? Jest jakaś metoda chirurgiczna na wycięcie tego czegoś, co powoduje te nawracające stany zapalne w obrębie sutka? Proszę o jakieś informacje. Dziękuję :) *Przewlekłe zapalenie gruczołu sutkowego Przewlekłe zapalenie gruczołu sutkowego występuje głównie u kobiet po 40 roku życia i jest związane z zaleganiem wydzieliny w poszerzonych przewodach mlecznych lub, rzadziej, z martwicą tkanki tłuszczowej. W wyniku uszkodzenia ściany przewodu wydzielina wydostaje się do otaczających tkanek, wywołując odczyn zapalny. Klinicznie objawia się obecnością twardego, nieregularnego guza.* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Jeśli znowu wytworzył się ropień należny go naciąć i leczyć oczywiście przez setonowanie. Trzeba ropną wydzielinę wziąć na badanie mikrobiologiczne i zgodnie z posiewem i antybiogramem włączyć odpowiednią antybiotykoterapię. Jeśli takie leczenie nie przyniesie w końcu efektu trzeba rozważyć i wykonać miejscowe wycięcie ogniska zapalnego z poddaniem go badaniu histopatologicznemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Czterdziestka Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Witam, Dziękuję za odpowiedź. Jestem właśnie po świeżo przebytym- trzecim- stanie zapalnym. Przez ostatnie nacięcie wydostała się ropa (pod wpływem kompresów z sodą), dostałam kolejny antybiotyk. Około tygodnia był spokój i znowu czuję spceficzne swędzenie, kłucie i wrażliwość w tym miejscu. Już wiem, że to następny stan zapalny... Posiew był robiony podczas drugiego stanu zapalnego (we wrześniu) i nie wykazał niczego. Po pierwszym i drugim zapaleniu USG nie wykazywało żadnych anomalii. A jednak coś się dzieje. Nie mam już siły borykać się z tym. Ostatnio lekarz powiedział, że to jest płytko umiejscowione (dłubał boleśnie w ranie) i ocenił, że może już się to zakończy. Wspomniał Pan o miejscowym wycięciu... Cy to pozostawia znaczne (widoczne) ubytki w strukturze piersi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Po takim zabiegu zawsze pozostają oczywiście blizny. Co do ubytku w miąższu piersi to wszystko zależny od tego jak duży jest ropień i jak dużą ilość miąższu sutkowego obejmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi