Gość Arkadia Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Witam serdecznie, od ponad tygodnia dokucza mi zgaga, która nie ustępuje po lekach zobojętniających, ani po diecie ( odstawiłam kawę, ciężkostrawne pokarmy, właściwie niewiele już jem ). Występuje nawet rano tuż po przebudzeniu, na czczo. Dziś dodatkowo zauważyłam szarawy nalot na języku. Nigdy nie miałam problemów ze zgagą, ( oprócz tej, która wystąpiła w ciąży ). Od dłuższego czasu zażywam tabletki antykoncepcyjne, a od trzech tygodni lek antyarytmiczny Concor Cor 1,25/ mg. Co może być przyczyną moich dolegliwości? Czy zażywane przeze mnie tabletki, mogą powodować takie objawy? Proszę o pomoc, wizytę do lekarza mam dopiero na jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Raczej tabletki zażywane przez Panią, a więc i antykoncepcyjne i na serce nie powinny powodować dolegliwości jakie Pani opisuje. Prawdopodobnie zgaga jest efektem refluksu czyli zarzucania treści żołądkowej z żołądka do przełyku na skutek niewydolności wpustu przełyku. Aby dokładnie zdiagnozować ten problem należałoby celem dogłębnej diagnostyki wykonać gastroskopię. Trzeba w tej sprawie udać się bezposrednio do lekarz. On zadecyduje o dalszym sposobie postępowania i zastosowaniu odpowiednich leków (zmniejszających wydzielnie kwasu solnego przez śluzówkę żołądka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arkadia Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Witam, jestem bo wizycie , lekarz zlecił wykonanie usg, by wykluczyć zapalenie blony śluzowej żołądka, a jeśli nic się nie wyjaśni, to zleci gastroskopie. z leków dostałam Ortanol, narazie pomaga. dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Trzeba wiedzieć, że badanie USG nie określi stanu błony śluzowej żołądka czy też dwunastnicy. Dlatego trzeba liczyć się, że trzeba będzie wykonać jednak tą gastroskopię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arkadia Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Rozumiem, więc usg w zasadzie niczego nie wyjaśni. Zgaga rzekomo ustąpiła, ale jej miejsce zajęło dziwne uczucie zalegania czegoś w przełyku. Tak, jakby połknięta tabletka znacznych rozmiarów, utknęła gdzieś w przełyku, i nie można jej przełknąć. To raczej wskazywałoby na schorzenie przełyku, prawda? Zobaczymy, co wykaże usg i jakie następne kroki podejmie lekarz. Czy należałoby wykonać test na Helikobakter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grand Opublikowano 22 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 dokładnie badanie usg nie okresli stany błony sluzowej załadka czy dwunastnicy , jedynie narzadow w jamie brzusznej , test helicobakter mozna wykonac przy gastroskopi, lub z krwi kosztuje około 22 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi