Gość heniek Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Mam pytanie... Ktoś ma parę powiększonych węzłow... I czytałem że żeby podejrzewac chloniaka trzeba mieć węzły powyżej 1,5 cm wielkości. Więc jeśli ktoś ma np z 2 węzły 1,5 cm i trzeci węzeł który ma mniej niż 1 cm to to wyklucza chłoniaka? I żeby wyczuć węzły karkowe trzeba wykonać jakiś ruch (zmienić pozycje ręki, barku czy można badać tam węzły normalnie ? Z Góry Dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 I czytałem że żeby podejrzewac chloniaka trzeba mieć węzły powyżej 1,5 cm wielkości. Więc jeśli ktoś ma np z 2 węzły 1,5 cm i trzeci węzeł który ma mniej niż 1 cm to to wyklucza chłoniaka? - absolutnie nie, nie ma takich rozgraniczeń, że chłoniak występuje tylko w węzłach chłonnych powyżej 1,5 cm średnicy, wszystko zależy od opisu węzłów chłonnych w USG, od ewentualnej w przypadku podejrzenia biopsji cienkoigłowej czy też wycięciu pojedynczego węzła i poddaniu go badaniu histopatologicznemu, najlepiej w tej sprawie jeszcze skonsultować się bezpośrednio z onkologiem I żeby wyczuć węzły karkowe trzeba wykonać jakiś ruch (zmienić pozycje ręki, barku czy można badać tam węzły normalnie ? - można je badać normalnie bez specjalnych pozycji ciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Paulina Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Więc jak są opisane węzły w USG jeżeli są te złe??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Z reguły jako znacznie powiększone, o zatartej architektonice, zatartej zatoce, nierównej powierzchni, nieprawidłowym ukrwieniu. W opisie USG w razie podejrzenia rozrostu powinna zostać zasugerowana dalsza diagnostyka (biopsja lub wycięcie węzła celem poddania go badaniu histopatologicznemu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Paulina Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Jeśli w USG pierwszym mam stwierdzone że odczynowe a w drugim że pozapalne i mam z 8 powiększonych węzłów do 20 mm to czy powinnam zbadać je poprzez wycięcie????? Byłam tylko u radiologów, czy powinnam udać się jeszcze do jakiegoś innego lekarza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość heniu Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Tzn że jak węzeł jest prawie idealnie gładki to świadczy dobrze o nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukasz Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 a słuchajcie.. u mnie wyglada to tak ze jak bardzo naciagne szyje w prawo.. to na szyji tam gdzie lacza sie sciegna/zyly wyczuwam takie zgrubienie malutkie.. tak jakby zyla na zyle nachodzila.. to samo tyczy sie tego jak szyje naciagne w lewo.. jak badam sie na wyprostowanej szyji to nic nie wyczuwam.. chyba ze sobie obdusze to zabardzo.. tak wiec po dwoch stronach mam takei zgrubienia i znajduja sie one dokladnie na tej zyle/sciegnie czy to sa wezly chlonne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi