Gość nina Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Witam, 15 lat temu miałam histerotomię i naświetlania cezem. Od tego czasu co jakiś czas boli mnie brzuch przeważnie po prawej stronie i trwa średnio 2-3 dni i chwilami jest dość ostry aż trudno wytrzymać. biorę wtedy leki rozkurczowe. W tym roku gdy zrobiłam kontrolne usg wyszła torbiel ok.4,5 cm. Zrobiłam też TK i napisano mi że mam po prawej stronie w śródbrzuszu w pętli jelitowej przestrzeń płynną oraz liczne odblaski metalu (to od klamer po histerotomii). Lekarz po obejrzeniu wyników powiedział że jest ryzyko z tym chodzić i ryzyko operować. decyzja należy do mnie, ale ja naprawdę nie wiem jak lepiej. zapisałam się na operację ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Miałam tez robione markery - wyszły dobrze. Jedni mówią operować jak najszybciej inni nie ruszać. Bardzo proszę o radę. Najgorsze jest to że nikt nie umie mi powiedzieć co to właściwie jest i jaką obrać drogę. Bardzo proszę o szybką odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Niestety nie odpowie się dokładnie na to pytanie bez obejrzenia jak to wygląda śródoperacyjnie. W czasie operacji dopiero zadecyduje się o odpowiednim postępowaniu, a materiał z operacji zostanie poddany badaniu histopatologicznemu, które ostatecznie odpowie na pytanie czym jest zmiana. Skoro lekarze proponują operację lepiej na nią się zgodzić także z uwagi na Pani dolegliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nina Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Bardzo dziękuję za odpowiedz. ale mam następny problem , otóż dzisiaj zrobiłam sobie kontrolne usg jamy brzusznej i okazało się że z tej torbierli pozostała tylko powłoka o dł.35mmx15mm. co teraz?/??????????????? Czy poddawać się tej operacji czy czekać??????????? Panie doktorze bardzo proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Jeśli torbiel zmniejszyła się i to znacznie można by zaryzykować wstrzymanie się na razie od zabiegu i obserwację. O tym jednak musi zadecydować prowadzący lekarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nina Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Bardzo dziękuję za odpowiedz. Umówiłam się już z Panem Profesorem , który ma mnie operować na wizytę aby zdecydować co dalej. Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedz, jesteście naprawdę *solidną* firmą nikogo nie pozostawicie bez opieki i porady. Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję. Taka dodatkowa opinia jest bardzo pomocna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi