Gość JOANNA Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 Dzisiaj po badaniu kolonoskopowym mam rozpoznamie: tumor sigmae susp. Wiem, ze chodzi o podejrzenie raka jelita grubego. Prosze o potwiedzenie i ewentualna kolejnosc badania i leczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Dokładne tłumaczenie na język polski brzmi: Podejrzenie guza esicy. Rozpoznanie niejednoznaczne. Dobrze by było, aby Pani przedstawiła cały opis kolonoskopii. Guz taki może być pochodzenia zapalnego lub nowotworowego. Aby jednak dowiedzieć się na 100% czym jest ten guz należy pobrać z niego wycinki w czasie kolonoskopii i materiał poddać badaniu histopatologicznemu. Myślę, że tak zrobiono. Dopiero po uzyskaniu wyniku badania histopatologicznego można zadecydować o dalszym postępowaniu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Alicja Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 po badaniu kolonoskopowym rozpoznanie kliniczne tumor sigmae brak obrazu endoskopowego fragmenty prawidłowej błony śluzowej jelita grubego oraz pojedynczy drobny fragment odpowiadający gruczolakowi cewkowemu o małym i średnim stopniu dysplazji nabłonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Trzeba z tym wynikiem udać się do kolonoskopisty. Skoro uwidocznił guza esicy (tumor sigmae) wyniki histopatologiczne są nieadekwatne w stosunku do kliniki (być może to rak, a źle pobrano wycinki z guza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anna Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Jestem dwa miesiące po operacji po otwarciu jamy brzusznej stwierdzono ze mam ogromnego guza na jelicie który nacieka na pecherz węzły chłonne i wszystko idzie do góry nie mozna podobno już nic z tym zrobić tylko chemią napomnę że wyłoniono mi anusa .Po drugim badaniu kolonoskopowym nie mogą stwierdzić jaki to nowotwór i nie można dopasowac chemii, po operacji czuję sie dobrze nie mam żadnej diety i tak naprawdę nie do końca wiem co dalej.Podobno za dwa tygodnie mam mieć zrobione wlewy do jelitowe ale jaka jest gwarancja że coś sie rozwiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elazgdanska Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Aniu,odezwij sie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi