Gość Jacek Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Witam serdecznie. Mam pytanie mianowicie: jaki minimalny okres od zdiagnozowania choroby wrzodziejącego jelita grubego i usunięciu jednego polipa zapalnego o wielkości 0,2cm może wynosic do pojawienia sie kolejnych i w koncu do raka? Sytuacja wygląda następująco:caly zabieg odbył się ok 2 lata temu.W poradni gastroenterologicznej dr powiedział iż wcześniej niż za 3 lata nie ma sensu badac się kolonoskopem. Oczywiście choroba powraca od czsu do czsu ale moja sytuacja jest podbramkowa. Od niecalego roku mieszkam w Anglii. Od ok 3 TYGODNI mam biegunkę początkowo wiele krwi teraz może utajona. Od tygodnia mam ostre ataki bólu poniżej pępka, temp. 38,7/38,9 stopni Celsjusza i nieustający ból glowy z zawrotami. Schudłem w przeciągu miesiąca 10 kg (mało jem). Dzisiaj przy wysokiej temp. i jednocześnie lodowatych i dretwiejących stopach i dłoniach mialem drgawki (ok pół godziny). Z gastroenterologiem jestem umówiony dopiero na 23 wrzesnia i jak wiadomo kolonoskopii mi nie zrobi bo to pierwsza wizyta bez przygotowania do badania. Bylem u 4 różnych lekarzy ale każdy z nich podchodzi do sprawy lekceważąco. Moim zdaniem powinienem byc hospitalizowany. Czy w przeciągu 2 lat mógl się utworzyc rak?? Nie bardzo wiem co robic. Proszę o podpowiedź. Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacha Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 musisz mieć kolonoskopię,dowiedz sie może gdzieś prywatnie da się wszystko przyśpieszyć,z jelitami nie ma żartów.Wiem coś o tym za tydzień mam to badanie,u mnie poszło szybko,nie mam takich ataków jak ty,ale krwawię,nie mam apetytu,ból brzucha,jakieś kolki,i stan podgorączkowy,od miesiąca mam te objawy i bardzo sie boję,że to rak,do tego wyczytałam,ze w jelitach a głownie w esicy najczęściej pojawia sie ten złośliwy.Nie straszę tylko radze ratuj się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacek Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Dzięki Kacha - własnie dzisiaj zresztą chyba cudem udało mi sie załatwic szpital. Moja Dziewczyna zchodziła wszystkie przychodnie w mieście (male miasteczko 60 mil od Birmingham) i nikt sie nie przejął moim stanem zdrowia nawet lek.rodzinny. Za 3 godziny będę już w szpitalu i zobaczymy jak to się dalej potoczy. Prywatnie nie znalazlem nikogo - dopiero w Londynie. Nie wiem czy to Twoja pierwsza kolonoskopia czy nie ale ja już mielem i powiem że ze znieczuleniem jest całkiem spoko!!! Trzymaj się a ja trzymam kciuki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi