Gość Piotr Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Witam Odebrałem własnie wynik rezonansu magnetycznego kolana.Jestem oczywiscie umówiony z lekarzem jednak dopiero za 3 tygodnie.Jestem podłamany wydaje mi sie ze wynik jest bardzo niedobry a co dziwne prawie nie odczówam bólu.Do pierwszego urazu doszło ponad rok temu podczs gry w piłke potem zdarzało mi sie jescze 4 razy lekkie skrecenie i ból przez jakis tydzien a potem było OK.Jeździłem nawet na nartach i nie odczuwałem niedogodności. Oto wynik rezonansu: Całkowite zerwanie wiezadła krzyżowego w przyszcepie udowym Horyzontalne pękniecie rogu tylnego łąkątki przyśrodkowej obniżenie rogu oraz obrzęk tkanek miekich w otoczeniu. Niewidoczne wiązadło łąkotkowo-udowe łakotki bocznej –*podejrzenie jego przerwania Wprzedziale bocznym kolana scieńczała chrząstka stawowa z podchrzęstnym ubytkiem kostnym kłykcia udowego –*chondropatia III i IV stopnia , prawdopodobnie pourazowa. Moja wielka prośba CZY NAPRAWDE JEST TAK ŹLE JAK MI SIE WYDAJE ? siedze teraz jak na szpilkach i czekam na wizyte u ortopedy n iepokoi mnie szczególnie wymieniona chodropatia.Zastanawiam sie jak powinienem postepować teraz zeby nie napytać sobie jeszcze wiekszej biedy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Niestety zmiany są znacznie nasilone w każdym zakresie głównie zerwanie więzadła całkowite, pęknięcie łąkotki, znacznego stopnia chondromalacja (zniszczenie chrząstki stawowej najgorsze IV stopnia). Takie zmiany będą zapewne wymagały leczenia operacyjnego. Radziłbym przyspieszyć wizytę u ortopedy. Do tego czasu całkowite odciążenie stawu kolanowego i noszenie stabilizatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi