Gość Magda Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Witam, niedawno USG wykazało u mnie guzki tarczycy. Zrobiłam biopsję której wynik brzmi:*nodulus follicularis oxyphilicus*. Proszę o przetłumaczenie mi co to oznacza i czy konieczna jest interwencja chirirgiczna? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 nodulus follicularis oxyphilicus - oznacza guzek pęcherzykowy kwasochłonny - taki guzek podejrzany jest o proces nowotworowy dlatego wymagana jest w tym wypadku interwencja chirurgiczna - oczywiście ostateczną decyzję w tej sprawie musi podjąć endokrynolog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grażyna Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 czy to jest rak złośliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 To tylko podejrzenie. W takich guzkach statystycznie wykrywa się około w 5% raki czyli nowotwory złośliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi