Gość Maciek Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Jestem po rekonstrukcji ACL. Zalecane mam przez miesiac zastrzyki Fragmin, a moje pytanie jest nastepujace. Dzis po zastrzyku [ktory byl bolesny niz inne dotychczasowe] nastapil obrzek tego miejsca w ktorym byl podawany. Podejrzewam ze przyczyna bolu byla centralnie trafiena igla w jakas zyle, poniewaz po wyjeciu od razu wyplynela krew. Na ulotce przeczytalem ze Fragmin powinien byc podawany podskornie badz domiesniowo. Czy przypadkowe wkłucie sie badz podanie tego preperatu dozylnie moze miec jakies powazne skutki? Czy powinienem sie tym przejmowac?? Nadmienie ze zastrzyki przyjmuje podskornie w brzuch. Z gory dziekuje za fachowa pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mateusz Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Skutki - to szybsze wchłonięcie się preparatu, powodujące obrzęk lub gorsze następstwa, których tu nie było. Obrzęk powinien się zmniejszać. Podawanie płynu powinno odbywać się w fałd skóry, dość gruby ujęty w dwa palce. Podawanie po wkłuciu w rozciągniętą *płaską* skórę jest niebezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maciek Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 *Podawanie po wkłuciu w rozciągniętą *płaską* skórę jest niebezpieczne. * Mozna wiedziec konkretnie jak niebezpieczne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2010 Może dojść wtedy do złamania igły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magda Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2011 najlepiej wbijac w brzuch. mało boli a działa i w szpitalu jak leżałam to mi tak wbijali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krz Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Mi sie tez tak zdarzylo 1 raz, a wczesniej w szpitalu po podaniu pzez pielegniarke, mialem chyba ze 3 takie place w miejscu wklucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi