Gość Monika Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 Mam 35 lat. Moje obecne wyniki: AspAT - 39 Gamma GT - 144 Cholesterol całkowity - 278 HDL cholesterol-direct - 77 Trójglicerydy - 62 ALAT - 34 Nadmieniam, że w 2004 r. miałam usuwany pęcherzyk żółciowy (był w części przegnity i zawierał bardzo dużo kamieni - przez 15 lat leczono mnie na nerwobóle międzyżebrowe, a nie na pęcherzyk) wyniki po zabiegu były bardzo wysokie praktycznie trzykrotnie przewyższały normę. Postanowiłam jedynie sprawdzać co 1/2 roku wątrobę na jednym USG, aby sprawdzać, czy się nie powiększa. Wątroba zawsze była w porządku na tym badaniu. Nie brałam żadnych leków mimo, że lekarze zapisywali. Po praktycznie 3 latach (czyli obecnie zrobiłam ponowne badania - gdzie AspAT i ALAT jest prawie w normie. Niepokoi mnie Gamma GT) Jeszcze chciałam dodać, że nie piję w ogóle alkoholu, a mój ojciec zmarł na marskość wątroby - nie z powodu alkoholu. Bardzo proszę o odpowiedź i serdecznie dziękuję:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 GGTP jest tylko nieznacznie podwyższona. Raczej jeśli wątroba jest w USG w normie, nie ma Pani żadnych objawów nie ma takie podwyższenie GGTP znaczenia. Można wyniki ewentualnie powtórzyć po diecie 24 godzinnej lekkostrawnej, bezmięsnej, bez używek i leków. Całkowicie na czczo 6 godzin przed badaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi