Gość AGNIESZKA Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2010 Witam serdecznie mam jedno konkretne pytanie chcialabym sie dwoiedziec na czym polega metoda *otwartego brzucha*? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 Jest to metoda klasyczna polegająca na przecięciu powłok brzucha i uwidocznieniu narządów wewnętrznych jamy brzusznej. Drugą metodą to metoda laparoskopowa, w której wykonuje się zwykle 3 otwory. Przez otwory te wprowadzane są trokary, w tym wizja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 Myślę, że chodzi Pani o leczenie ostrego, martwiczego zapalenia trzustki metodą na otwarto czyli tzw. metodą Bradleya. Metoda ta polega na otwarciu jamy brzusznej, oczyszczeniu jamy brzusznej z tkanek martwiczych, założeniu do jamy brzusznej setonów i chust, założeniu często drenażu płuczącego i zwykłego oraz okresowemu (z reguły co dwa dni) otwieraniu jamy brzusznej i dalszemu oczyszczaniu aż do osiągnięcia efektu pełnego pozbycia się tkanek martwiczych. Często rana operacyjna zamyka się powoli sama przez ziarninowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agnieszka Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Jakie sa prognozy po operacji trzustki moj tata obecnie jest po operacji trzustki jest podtrzymywany przy pomocy maszyn jego stan jest krytyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacha Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 jestem po operacji trzustki martwica i 12 owrzodzeń sta był więcej niż krytyczny ale teraz ten brzuch wyglondo tragicznie nawet mi usuneli trocha pempka jak ktos mo to samo zadzwon 889616572 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ola Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 czy metoda otwartego brzucha jest bezpieczna jak dlugo musi byc robiona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi